10 Tips voor startende ondernemers: Op 6…

 

Moed

Als je wilt ondernemen heb je moed nodig. Het is immers niet zomaar iets, maar een weloverwogen keuze die je maakt. Voor ondernemen heb je niet alleen moed nodig, maar ondernemen is moed, of beter MOED:

MOED 

Maatschappelijke betrokkenheid, geëngageerd, verantwoordelijk. Er zijn eigenlijk 2 rollen waarin je je kan plaatsen. De slachtofferrol en de verantwoordelijkheidsrol. De eerste groep, waar er de meeste van zijn, zijn de mensen die voornamelijk praten over alles waar zij zelf geen invloed op uit kunnen oefenen: de economische crisis, de regering, klimaatverandering en het weer bijvoorbeeld.
De tweede rol is weggelegd voor mensen die het niet bij afwachten laten. Deze rol is bij uitstek geschikt voor ondernemers. Jij kan met jouw product of dienst waarde toevoegen of een verandering in gang zetten, hoe klein dit soms misschien ook lijkt. In mijn specifieke geval: natuurlijk kan ik er in mijn eentje niet voor zorgen dat het dreigende tekort aan technici verdwijnt, maar ik probeer wel op mijn manier het vak procestechnologie onder een breed publiek onder de aandacht te brengen. Ook kan ik niet eigenhandig de koolstofdioxide uitstoot van Nederland omlaag halen, maar zet ik me wel actief in om samen met bedrijven die dat wel willen, dat op bedrijfsniveau wel voor elkaar te krijgen door de processen te optimaliseren. Ik vind dat je als ondernemer allereerst moet bedenken wat je kunt doen voor de maatschappij. Wat is je visie en wat is de bijbehorende missie om daar te komen. Klinkt idealistisch en dat is het ook, maar het is wel de ziel van je bedrijf. Daar mag je best wel even bij stilstaan voordat je begint. Lees meer

H2O Oh, oh…

The best way to predict the future is to create it heb ik dat al aangestipt. Een evenzo belangrijke bron van schaarste in de toekomst is: drinkwater. Door toenemende wereldwijde lozingen van publiek en industrieel afvalwater en inadequate manieren om het water te reinigen neemt de zorg om schoon drinkwater toe. De schoonwaterconsumptie van de mensheid is in 100 jaar met een factor 6 toegenomen, twee keer zoveel als de groei van de bevolking. We zijn dus, net als met energie, per persoon veel meer gaan consumeren. Vandaag de dag leeft ongeveer 1/3 deel van de wereldbevolking in gebieden met te weinig drinkwater. Als deze trend zich voortzet tot 2025 dan neemt dat aandeel toe tot 2/3 deel. Dat komt overeen met ongeveer 4,5 miljard (!) mensen. Tijd dus om maatregelen te treffen. Lees meer

Ik vond alleen je stropdas niet mooi…

 

De Ruimte

Jongste dochter Puck (10 jaar) had vorige week op school een project over “De Ruimte”. Zoals je inmiddels wellicht weet (het is immers niet de eerste keer dat ik hiermee loop te pochen en trouwens ook niet de laatste keer…) heb ik meegewerkt aan de eerste technologische haalbaarheidsstudie om menselijk leven op de planeet Mars mogelijk te maken (nog niets over gehoord? Project Mars One).

Voor mij een uitgesproken gelegenheid om eens met de juf te overleggen of ik hier iets in kon betekenen. Natuurlijk was zij wild enthousiast, want zeg nou eerlijk wie heeft er een vader van een leerling in de klas die iets met “De Ruimte” te maken heeft gehad.

Robbert Dijkgraaf

Je moet iets best wel ingewikkelds aan 10 jarigen zien uit te leggen. Waar begin je, wat weten ze al en wat niet? Onderschat ook vooral niet wat ze al snappen. De juf vertelde vol trots dat ze vol interesse naar het college van Robbert Dijkgraaf van De Wereld Draait Door University hebben gekeken: de oerknal theorie. Lees meer

Die van mij zijn groen

 

De grote wisseltruc

VentieldopjeHet voorjaar is weer aangebroken dus is het weer tijd voor de halfjaarlijkse bandenwissel. Ik regel het altijd zo bij de garage dat ik erop blijf wachten. Nadat ik de vergeelde, met koffie besmeurde, leesmap al drie keer verveeld heb doorgebladerd valt mijn oog op een affiche waarop staat aangegeven dat de garage als service de banden niet met gewone lucht vult, maar met pure stikstof. Dit is te herkennen aan de groene ventieldopjes. Geïnteresseerd in mijn ontdekking leg ik de leesmap opzij en lees de opgesomde voordelen: “…Een band met ‘gewone lucht’ wordt na verloop van tijd al snel ongeveer vijf tot tien procent zachter. Zuurstofmoleculen zijn dermate klein, dat ze door het karkas van de autoband ontsnappen. Stikstofmoleculen zijn groter en ontsnappen niet of nauwelijks. Banden die op spanning zijn én blijven, slijten minder snel en zorgen ervoor dat de rolweerstand optimaal blijft. Dat zorgt weer voor een laag brandstofgebruik..”, enthousiast geworden lees ik verder: “…stikstof is absoluut niet gevaarlijk. Stikstof is kleurloos, reukloos, niet giftig en kan niet branden. Bij een klapband is er geen extra gevaar. Klapbanden komen op zich niet vaak voor, zeker niet wanneer de band is afgevuld met stikstof…”. Lees meer

Koud hè?

 

Dr Chill

spaanenvermeegen

Maart, Lente. Je zou lekker in de tuin of op een terrasje moeten zitten. Genietend van het voorjaarszonnetje met een glas wijn of iets anders, een graad of 20. Maar helaas, niets was minder waar de afgelopen weken. Het is in jaren niet zo koud en guur geweest. Ik kan me zelfs niet herinneren dat het in de wintermaanden zo koud was. Toch was het niet eens zoheel koud, qua temperatuur althans. Het was de laatste weken net iets boven of net iets onder nul. Ik heb de term ook dit jaar weer een paar keer voorbij horen komen: de gevoelstemperatuur. De gevoelstemperatuur is de temperatuur zoals wij die ervaren en wordt beïnvloed door wind. Hoe meer wind, hoe kouder het voor ons aanvoelt. Dit wordt ook wel de “chill-factor” genoemd. Niet alleen wij, maar ook levenloze dingen zoals tanks in de procesindustrie hebben last van diezelfde gevoelstemperatuur. Lees meer

Dúúrzame energie

 

De keuze voor energie in de toekomst

14383954_mDe discussie hoe de energietoekomst van Europa en de wereld eruit moet komen te zien is in volle gang. Het wel of niet gebruiken van Schaliegas bijvoorbeeld komt steeds vaker in het nieuws. De discussie ontstijgt die van een politieke naar een maatschappelijke. Enige tijd geleden was het zelfs de stelling van de dag in de Telegraaf, de spreekbuis van doorsnee Nederland. Regelmatig duiken experts en specialisten op in actualiteitenprogramma’s (ik heb me eens laten vertellen dat het verschil tussen een expert en een specialist is dat een expert een bruin koffertje heeft en een specialist een zwart koffertje, maar of dat waar is…). De voor- en tegenstanders vechten elkaar spreekwoordelijk de tent uit. Prof. Willem Vermeend bij Wakker Nederland enige tijd geleden: “De EU heeft geen effectief energiebeleid. Ze moeten snel beslissen welke kant ze op willen met energie maar dat doen ze niet…”

Prof. Jan Rotmans op zijn blog over schaliegas: “Voor Europa zijn schattingen gemaakt van de risico’s die gemoeid zijn met schaliegaswinning, door het Tyndall Centre in Engeland en het Wuppertal Instituut. Beide gerenommeerde instituten spreken van onvermijdbare milieuschade en onaanvaardbare maatschappelijke risico’s. Onvermijdbare effecten zijn: aantasting van het landschap, uitstoot van verontreinigde stoffen, uitstoot van broeikasgassen bij de aanleg, grondwaterverontreiniging en geluidsoverlast (overdag en ’s nachts)”

Vooralsnog lijkt de EU te kiezen om zwaar in te zetten op duurzame energie. Prof. Rob de Wijk, Universiteit Leiden, in een artikel op het Energiepodium: Lees meer

10 Tips voor startende ondernemers: Op 7…

 

Onderscheid jezelf

Met je dienst, maar zeker ook als persoon. Hoe je dat doet bepaal je zelf. Het zit soms in kleine dingen. Afspraken nakomen bijvoorbeeld. Dat doet toch iedereen zou je verwachten. Nou, mijn ervaring is dat je een uitzondering bent als je dat doet. Als je afspreekt dat je morgen terubelt, dan bel je morgen terug. Als de klant het rapport over twee weken wil hebben, dan heeft hij het over twee weken. Ik kan me dus echt niet voorstellen dat er ondernemers zijn die de klanten iets beloven en dat vervolgens compleet negeren. Natuurlijk vergeten we allemaal weleens wat, daar zijn we mens voor, maar bied op zijn minst je excuus aan als je iets vergeet of niet op tijd aanlevert. Het is zo makkelijk tegenwoordig met de huidige technologie. Iedereen kan een SMS sturen of e-mail lezen en sturen vanaf kantoor, thuis of onderweg, op zijn PC, laptop of smartphone. Begrijp me niet verkeerd, je hoeft echt niet elk binnenkomend mailtje direct te beantwoorden, het gaat erom als je wat afspreekt dat je dat nakomt. Bellen kan natuurlijk ook, maar vergt soms wat meer tijd. Een e-mailtje is binnen een paar minuten gemaakt en verstuurd.

The G-factor

The G factor

Afspraken nakomen geeft je een hoop credit. Mensen die het wel doen komen als betrouwbaar over en kunnen net het verschil maken als er een opdracht gegund moet worden. Gegund, ja, in het zakendoen is de G-factor (niet te verwarren met de G-plek) iets ongrijpbaars, maar wel heel belangrijk, zo niet het belangrijkste beslismoment voor een (potentiele) opdrachtgever. Een aantal tips om de G-factor te verhogen: Lees meer

Schat, je bent de laatste tijd zo…dimensieloos!

Dat moet mevrouw Reynolds waarschijnlijk tegen haar man hebben gezegd ergens in 1883. Ze bedoelde dat als een compliment, niet als een zorg of een verwijt, vandaar het uitroepteken aan het einde van de zin. In het februarinummer van het tijdschrift van de Nederlandse Procestechnologen lees ik namelijk dat 1883 het jaar was waarin meneer Reynolds een publicatie schreef waarin zijn, voor procestechnologen, beroemde dimensieloze getal voor het eerst wordt genoemd.

Dimensieloos, waar heb je het over?

15612418_m

Degene die mijn e-book: “Hoezo niet sexy?” hebben gelezen hebben gezien dat ik al wat aandacht had besteed aan het belang van de juiste dimensies of eenheden in de formules die gebruikt worden in de procestechnologie om allerlei zaken uit te rekenen.

Met een dimensie of eenheid geef je een betekenis aan een waarde. Of anders gezegd, geef je een categorie aan waar een bepaalde meetbare grootheid toe behoort. Lees meer

The second Law

 

Alles gaat langzaam kapot

muse-the-2nd-law-review

The 2nd Law: De technisch geschoolde mensen zegt dit genoeg. De rest van de wereld heeft waarschijnlijk geen flauw idee waar ik het over heb. Althans dat dacht ik tot ik op de radio een nummer hoorde van de Britse band Muse, met de titel: The 2nd Law: Unsustainable. (De tweede hoofdwet: niet-duurzaam). De tweede hoofdwet verwijst naar de tweede hoofdwet van de technische warmteleer (de zogenaamde thermodynamica). De thermodynamica vormt een zeer belangrijk vakgebied binnen de natuur- en scheikunde en dus ook in de procestechnologie. Volgens de band is de gedachte achter The 2nd Law: “…dat alles langzaam kapot gaat. Ons leven zoals we het kennen is niet houdbaar. Meer persoonlijk genomen vechten we iedere dag tegen de wereld om ons heen. Onze relaties, de dingen die we doen en hoe we zelf ook wel weten dat ons leven een contradictie is met wat onvermijdelijk gaat gebeuren”.

Mmhh…ziet er niet echt rooskleurig uit en tijd voor een analyse dacht ik zo.

verval

Lees meer

Het is groen en het is… Chemie!

 

pro6com-img-1Ik dacht er wel ongeschonden doorheen te komen, maar helaas: ook ik werd de afgelopen week geveld door een akelig griepvirusje. Liters sinaasappelsap zijn er doorheen gegaan. Toen ik die berg uitgeperste sinaasappelschillen zag liggen dacht mijn koortsachtige brein dat daar toch iets moois mee te doen zou moeten zijn? Er zit in ieder geval iets “brandbaars” in, want ik herinner me van vroeger dat ik het leuk vond om vlak bij een kaars in zo’n sinaasappelschil te knijpen. Er ontstonden dan kleine brandende spettertjes in de vlam…

We treat our waste like a waste, what a waste!

Professor James Clark, Universiteit van York, UK is een goeroe op het gebied van Groene Chemie. Wat moeten we ons bij Groene Chemie voorstellen? Voor die vraag beantwoord kan worden moet ik eerst wat achtergrond informatie geven. Het begint niet echt vrolijk. Enig idee hoeveel voedselafval er door de mensheid geproduceerd wordt? Vast niet, ik wist het zelf ook niet, het is namelijk onvoorstelbaar: 1 kg/dag per Amerikaan, 20 miljard kg/jaar in Engeland, 3 miljard kg/jaar sinaasappelschillen in een gebied in Brazilië en (dat is nog het ergste): 1,3 biljard kg/jaar (een 1 met 12 nullen!) afval van voedsel. En dit is nog niet alles. Verder gaat de consumptie van de elementen uit de natuur met een razend tempo door. Zo snel dat er bepaalde elementen zoals Goud, Zilver, Tin en Zink binnen 5 tot 50 jaar “uitgestorven” zijn. Kun je je dat voorstellen: goud binnen 5 jaar op?
Het gebruik van Lithium bijvoorbeeld is exponentieel opgelopen na de uitvinding van de Li-Ion batterijen en accu’s die we tegenwoordig allemaal gebruiken in de smartphones, tablets en laptops. Andere elementen zoals Uranium, Koper en Nikkel doen er wat langer over om op te raken, maar de boodschap is duidelijk: Er moet iets gebeuren! Lees meer