Hoelang nog?

Over hoelang we nog hebben voordat de fossiele brandstoffen (olie, gas en kolen) echt op zijn worden al decennia lang discussies gevoerd. Telkens weer worden er nieuwe bronnen gevonden of komen er nieuwe technologieën beschikbaar die de productie van voorheen niet winbare reserves beschikbaar maken. Zo is bekend dat de Noordpool nog grote hoeveelheden onontdekte reserves van olie en gas heeft. In een Amerikaans onderzoek is een schatting gemaakt dat de Noordpool alleen al 30 procent van de nog niet ontdekte aardgasreserves bevat, ofwel bijna twee derde van de bewezen gasreserves in het Midden-Oosten en 13 procent van de nog onontdekte reserves voor wat betreft olie.

We leven in een aan fossiele brandstof verslaafde maatschappij en dat zal niet van de één op de andere dag over zijn. Toch kan je je voorstellen dat het echt een keer “op” is. Zelfs als “op” betekent dat alleen de zeer moeilijk toegankelijke bronnen nog gebruikt kunnen worden, zal dit een effect op het prijspeil van deze fossiele brandstoffen gaan hebben.
Indirect worden daarmee de grondstoffen die gebruikt worden in de chemische industrie ook schaarser en zullen ze hoe dan ook duurder gaan worden.

De ontwikkeling van biobased

Biobased chemieDe chemische industrie in Europa zoekt schoorvoetend naar alternatieven, zoals grondstoffen op basis van biomassa (biologisch afbreekbare resten van planten en bomen) in plaats van olie en/of gas. Ik noem bewust Europa en schoorvoetend in één zin, want net als met de implementatie van revolutionaire technologieën om chemische en fysische processen te verbeteren (procesintensivering), loopt het hier niet echt hard ten opzichte van andere continenten.
Met schaliegas in overvloed zou je het wellicht niet verwachten, maar de Verenigde Staten loopt aardig voorop met het uittrekken van miljarden ten behoeve van het ontwikkelen van deze zogenaamde biobased economie, evenals China en Azië. Nu is er ook in Europa daadwerkelijk een innovatieprogramma opgericht (tussen kennisinstellingen, industrie en brancheverenigingen), het Biobased Industry Consortium (BIC) om gezamenlijk de toepassingen van biologische grondstoffen te ontwikkelen.

De verwachting is dat de ontwikkeling van producten op basis van biologische grondstoffen voorlopig vooral moet worden gezocht in kleinere volumes met hoge toegevoegde waarde. De chemicaliën die in grote hoeveelheden worden geproduceerd, zoals ethyleen en propyleen, zullen naar verwachting voorlopig gewoon uit fossiele olie en gas worden gemaakt. In de blog het is groen en het is…chemie heb ik al beschreven wat er zoal uit sinaasappelschillen gemaakt kan worden: bio-ethanol, anti kankermedicijnen uit de stof Limoneen en cellulose ten behoeve van waterzuivering.

Duidelijke keuzes

Het bedrijf DSM heeft een duidelijke richting bepaald en de keuze gemaakt om specialist te worden voor biobased chemicals. Zo hebben ze nylon gebaseerd op basis van wonderolie, rubber op basis van raapzaadolie en een polyesterhars op basis van suiker.
Hoogwaardige toepassingen dus met als basis een biologische grondstof.

Bron: website Mazda

Als tegenargument van de ontwikkeling van biobased producten kan worden aangewend dat deze producten ten koste gaan van voedsel. De ontwikkeling is nu nog in het stadium dat het inderdaad op basis van eetbare oliën en suikers gaat. Vervolgonderzoeken zullen zich meer gaan richten op de inzetbaarheid van zogenaamde tweede generatie biogrondstoffen, die niet eetbaar zijn, zoals bijvoorbeeld suikerrietafval.

Om af te sluiten met de woorden van de Chief Technology Officer van DSM Marcel Wubbolts en voorzitter van het BIC in het tijdschrift De Ingenieur: “het is belangrijk dat we de handen ineenslaan en proberen de beste technologie te ontwikkelen, zodat biomassa kan concurreren met aardolie en aardgas als grondstof voor chemicaliën, materialen en brandstof zonder de productie van voedsel in gevaar te brengen. Een dubbele uitdaging”

Hoe denk jij dat de toekomst eruit gaat zien als de fossiele grondstoffen moeilijker te winnen zijn? Schrijf jouw ideeën op in de commentaarvelden hieronder.

Leuk artikel? Help me dan om het artikel te verspreiden door op een of meerdere van de social media knoppen hieronder te drukken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *