5PA1N!

Robbie

Ik geef niet eens veel om voetbal en was daarom niet gelijk in de wk stemming. Dat veranderde toen nederland het goed begon te doen en wedstrijd na wedstrijd won. Te danken aan de speelstijl van het legioen, maar ook de passie waarmee ze spelen en de uitstekende coach: Iedereen doet waar hij goed in is. Dit levert magistrale wedstrijden op en een team dat boven zichzelf uitstijgt. Ik heb de smaak te pakken en kijk uit naar het verdere verloop van het Nederlands elftal op het WK

De creatieve kenniseconomie

Het is nog weleens lastig om aan mijn (potentiële) klanten in de chemische industrie uit te leggen hoe ik mijn bedrijfsvoering heb georganiseerd en waar ik voor sta. Nederland heeft een kenniseconomie, althans pretendeert dat te hebben, maar wat houdt dit nu eigenlijk in? Door het creatief toepassen van kennis is innovatie mogelijk, die op zijn beurt weer leidt tot nieuwe producten of diensten en daarmee economische groei mogelijk maakt. Een speerpunt van de EU, en daarmee ook van Nederland en België, is om Europa de meest kennisintensieve economie van de wereld te laten zijn. Creatieve productie blijkt het best plaats te vinden bij (tijdelijke) projectorganisaties. Het aantal zelfstandigen stijgt nog steeds en in mijn visie zal in de toekomst meer en meer naar de individuele krachten van een individu worden gekeken. Door die unieke eigenschappen slim met die van anderen te combineren kunnen prestaties worden geleverd die beter zijn dan door de individuen op zich.

Een aantal veren

Het samenwerken van zelfstandige professionals kan dus een voordeel opleveren. Zo geloof ik dat deze manier van werken als dienstverlening in de chemische industrie ook toegepast kan worden. Waarom bijvoorbeeld moet een projectmanager per se uit één persoon bestaan? Een project heeft in een beginfase (conceptueel uitdenken) een heel ander persoon nodig dan in de uitvoeringsfase (aansturing) en kan mijns inziens dus beter door meerdere personen worden gedaan. Als je twee procestechnologen met elkaar vergelijkt heeft de ene misschien veel ervaring in het theoretisch uitwerken van berekeningen en een andere weer meer praktijkervaring in een chemische plant opgedaan. De ervaring, kennis en kunde van de ene zal die van de andere verstevigen. Als je elkaars sterke eigenschappen optimaal benut ontstaat synergie. SynergieDeze manier van werken vergt wel zelfkennis, want je moet weten waar je goed in bent en waar anderen beter in zijn. In de zorg- en schoonmaakbranche is deze manier van werken al lang heel gewoon, maar in de chemische industrie ben ik vooralsnog één van de weinigen. Dat ik met mijn visie op de juiste weg ben, bewijst een deel van het jurycommentaar wel van de MKB krachtcentrale, voor de verkiezing van het slimste bedrijf van Nederland: “Jullie zijn een mooi voorbeeld van een bedrijf dat laat zien dat sociaal ondernemerschap loont en dat één iemand het verschil kan maken.
Het bedrijf is georganiseerd als netwerkmodel: weten wat je kunt en toevoegt en daarvoor gaan staan, is werken vanuit kracht. Toe kunnen geven waar je minder goed in bent en dat ook niet zelf doen, zegt iets over het niveau van bewustwording en komt op ons heel ‘wakker’ over. Daarin zijn jullie voorbeeldig. We hopen dat jullie het netwerkconcept laten groeien”.

We worden wereldkampioen, toch?

Terug naar het Nederlands elftal. Natuurlijk zitten er een paar individuele sterren bij, maar toch zijn ze niet zo prominent aanwezig als de echte grote namen als Messi, Ronaldo en Ibrahimovic. Volgens de Guardian valt de eerste Nederlandse sterspeler (van Persie) net buiten de top 10. Als je dan toch die sterke punten van iedereen op de juiste manier combineert ontstaat er vuurwerk. Ik hoop dat ik het bij het juiste eind heb en dat we met deze moderne manier van werken niet alleen met het Nederlands elftal, maar ook met de Nederlandse chemische industrie wereldkampioen worden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *