5 nieuwe vooroordelen over procestechnologen (deel 2)

Het 4e en 5e (voor)oordeel over procestechnologen

Vorige keer heb je in het eerste deel van Tiebo Jacobs’ gastblog kunnen lezen hoe hij, als niet techneut, tegen procestechnologen aankijkt. Deze keer het tweede deel:

4. Procestechnologen zijn wereldverbeteraars met de juiste attitude

Minder restafval, sneller, veiliger, beter. Elk proces is te verbeteren is een principe dat gehanteerd wordt en een bekende uitspraak van Thomas Edison luidt:

Enrico-and-Thomas-960-x-280px2

Er wordt dan ook niet opgegeven tot die mogelijkheid is gevonden. Een doorzettingsvermogen dat leidt tot baanbrekende resultaten als een elektrische auto, bio brandstof etc. Ze zullen de wereld van morgen tekenen en zorgen op die manier voor meer banen ipv minder banen; het zijn alleen andere en vaak gezondere banen.

5. Procestechnologen zijn hobbyisten

Grand-Champion-30e-Koi-and-Goldfish-Show
Revelatie!
Heus, we zijn het allemaal. Als liefhebber van de Japanse Koi bijvoorbeeld- die prachtig gekleurde karpers –  heb ik veel te maken met water en het management er van. Filtering van het vijverwater, zo heb ik nu geleerd, is eigenlijk het scheiden van de ongewenste moleculen. Kijkend naar de eigenschappen van die moleculen geeft al snel een ‘heldere’ kijk op het principe en zorgt voor een beter begrip van mijn hobby. Een voorbeeld:

Oppervlakte actieve stoffen, ook surfactanten genoemd, worden aangetrokken door het grensvlak tussen water en lucht. Dat komt omdat deze moleculen een waterminnend (hydrofiele) en watermijdend (hydrofobe) deel hebben. Dit zijn vooral eiwitten en kleurstoffen. Met dit simpele gegeven is het vervolgens toegepaste logica om hier een oplossing voor te verzinnen. Wetende dat deze onzuiverheden zich aan het oppervlakte bevinden  weet je al dat je het water hier vandaan moet halen. Nu nog scheiden. Door het oppervlaktewater met veel lucht in contact te laten komen middels een luchtpomp ontstaat schuim waaraan de ongewenste stoffen zich hechten. Doordat de belletjes oprijzen, ontstaat er aan het wateroppervlak een schuim en als we de ruimte beperken in bijvoorbeeld een buis, wordt het voortdurend opgestuwd door de druk van de schuimkolom eronder. Het schuim bestaat dus uit een opeenhoping van gasbelletjes die beladen zijn met onzuiverheden. Hier zijn de afvalstoffen klaar om te worden verwijderd. Dit principe wordt de eiwitafschuimer genoemd.

Zolang dingen logisch zijn begrijpen we het. We vinden het vanzelfsprekend en zelfs raar als iemand iets niet snapt dat voor onszelf gewoon logisch lijkt. (Chemisch) Procestechnologen hebben deze logica tot kunst verheven middels een alsmaar aanhoudende lokroep van “Hoe werkt dat dan?“, waardoor de eigenschappen en onderlinge reacties van technische inzichten en moleculaire reacties voor hen geen geheimen meer hebben. Een mooie qoute die hierop van toepassing is vind ik:

Chaos is orde die je nog niet begrijpt

Er is dus altijd een betere manier om de dingen te doen en die innoverende gedachte is de heilige grond van de procestechnoloog. Die eiwitafschuimer hè? Wat nu als je in dit proces ozon mengt of zelfs waterstofperoxide? Ik ben ervan overtuigd dat de komende jaren de meeste winst in innovatie en ontwikkeling te verwachten is door deze logische kennis toe te passen op plaatsen en probleemsituaties die hier voorheen nog niet om vroegen of mee in aanraking kwamen. We kunnen van de wereld een veel betere plaats maken; simpelweg door de logica er van te begrijpen.

1 antwoord
 1. Gert van Beek
  Gert van Beek zegt:

  🙂 weer prettig om te lezen!

  Dat over hobbyist zijn klopt in mijn ogen zeker. Ook de blijvende verwondering om het beter/slimmer te doen blijft de uitdaging om het proces (al of niet als hobby) beter te laten verlopen. Er is een betere weg! (oké, soms nog even zoeken!)

  Groet, Gert

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *