5 nieuwe vooroordelen over procestechnologen (deel 1)

De ondernemende procestechnoloog

Een blog of 40 geleden kwam ik op een ondernemerscongres in contact met twee enthousiaste mannen. Ik speelde al langer met de gedachte om mijn huisstijl en website eens grondig onder handen te laten nemen en was duidelijk toe aan iets nieuws. Ik had al meerdere web-designers op dat congres gesproken, maar als ik mezelf voorstelde als procestechnoloog, kreeg ik al snel meewarige blikken toegeworpen. Zo niet bij deze twee heren. Vol, volgens mij, oprechte belangstelling hoorden ze mijn verhaal aan en kregen ze al vrij snel een idee van mijn visie en belangrijker nog: hoe ze dat konden vormgeven in mijn website. Ze begrepen dat ik vond dat het vak procestechnologie (en eigenlijk algemeen ook andere technologie en techniek) op te weinig waardering in de maatschappij kon rekenen: technologie is een vanzelfsprekendheid. Ze brachten me op het idee om aspecten die met procestechnologie te maken hebben op een begrijpelijke manier en luchtige manier  uit te leggen. Op een manier die de interesse bij een groter publiek moet trekken. Wat is procestechnologie en waarom is het zo belangrijk voor onze maatschappij? Ik hoop dat ik daar in slaag. Om te kijken of ik op de goede weg bezig ben heb ik het gewoon eens gevraagd aan een van de twee: zou je eens je mening willen geven hoe jij, als niet techneut, als trouwe pro6blog lezer, ondertussen tegen procestechnologie aankijkt? Daarom deze en volgende keer het relaas van niet techneut en mede oprichter van 321media: Tiebo Jacobs.

5 nieuwe vooroordelen over procestechnologen

De (chemische) procestechnologie; wat een wereld is dat zeg. Grijze dakduiven zonder een sociaal leven, bulderende machines en ozon-vernietigende dampen boven een industriegebied die de banen van mensen afpakken door oneindige automatisering! Althans, zo luidden mijn vooroordelen over deze tak van sport zo ongeveer anderhalf jaar geleden. Nee, laat mij maar met mensen werken, passie van anderen is wat mij drijft en de relatie tussen mens en techniek is voor mij geen vriendschappelijke; zo moet ik nog een goede vriend opbellen om mijn digitale televisie goed in te stellen. Maar dan ontmoet je iemand met passie in die industrie en voel ik mij inmiddels schuldig op deze manier te hebben gedacht over die wereld die zo ver van de mijne verwijderd leek; hetgeen ook al een grote misvatting bleek. Geïnspireerd door het enthousiasme van chemisch procestechnoloog Enrico lammers, die niet alleen vol overgave zijn beroep beoefent, maar er ook nog eens een sport en persoonlijke missie van heeft gemaakt het gat tussen ‘zijn’ en ‘mijn’ wereld te dichten, heb ik mijn perceptie op de zaken drastisch moeten bijstellen. Enkele van mijn nieuw opgedane ‘vooroordelen’ omtrent procestechnologie wil ik graag met jullie delen:

1. Procestechnologen hebben een stemmetje in hun hoofd

Mijn interesse werd vooral gewekt toen mij duidelijk werd dat er dagelijks zoveel dingen in mijn leven aan de hand zijn die van enige vorm van procestechnologie gebruik maken: of je nu een toilet doorspoelt, een kopje warme chocolade melk maakt of je auto op cruise control instelt. Het enige wat de reguliere proletariër onderscheidt van de procestechnoloog is een stemmetje in het hoofd heeft die zich compulsief afvraagt; “Hoe werkt dat dan?

2. Procestechnologen zijn de beste bondscoaches

In dit beroep is het onmogelijk je te beperken of op een eilandje te begeven. Niet alleen moet je technisch inzicht hebben, maar je moet ook het groter geheel kunnen overzien om er vervolgens een creatief en oplossend vermogen op los te laten zodat je samen met een team van productieleiders, ingenieurs en andere specialisten een gezamenlijk doel kunt bereiken. Kunnen schakelen is daarbij een must. Hiervoor moet je wel een goed beeld vormen van de eigenschappen van al deze teamspelers en de elementen en stoffen die hen verbindt.  Een technische tekening die de processen optimaliseert is als een tactische bespreking op de flap-over in de kleedkamer. Als de wedstrijd dan wordt gespeeld is het de taak van de proces engineer om het geheel te controllen of coachen zodat de bal tussen de lijntjes blijft en er geen onnodige overtredingen worden begaan. Daar waar er sprake is van een zwakke schakel wordt deze gewisseld of wordt er een nieuwe tactiek uitgedacht.

3. Chemisch Procestechnologen zijn kwajongens

Zeg nou zelf: dat was toch de leukste les vroeger op school. Een negerzoen in een stolp waaraan vervolgens de zuurstof werd onttrokken en hierop als een witte hulk uit zijn jasje barstte? Of het mengen van twee stoffen die vervolgens een enorme rook- of geurontwikkeling teweeg bracht? De chemisch procestechnologen van nu gniffelden destijds het hardst; ik weet het zeker. Waarschijnlijk maakten ze zelf ook vuurwerkbommetjes…   Ze zijn nu volwassen geworden en hebben een professioneel platform met de nieuwste technologie gevonden om hun kwajongens fetisj te botvieren op het speelgoed van anderen. Testen, bedenken, nog eens testen, verbeteren. ‘Hoe krijg ik de grootste boem’ is nu veranderd in ‘Hoe krijg ik het minste restafval’ maar het is nog steeds dezelfde intrinsieke kwajongensdrang die de procestechnoloog drijft en daarop mag je gerust jaloers zijn. Benieuwd naar de rest? Abonneer je dan op deze blog onderaan de pagina. Kwajongen procestechnoloog

7 antwoorden
 1. Wim Dekkers
  Wim Dekkers zegt:

  Ik waardeer mensen die zich zelf blijven, dit zijn ook de beste teamspelers en mens managers. Leuk artikel. Het zakelijke met het aangename combineren werkt heel goed in groepen zoals bijvoorbeeld de werkvloer waar je kennis uiteindelijk wordt uitgedragen.

  Beantwoorden
 2. Gert van Beek
  Gert van Beek zegt:

  Beste Enrico,

  Wat een heerlijk blog, en ik blijf het mooi vinden hoe je de koppeling tussen die grijze procestechnologen en de echte grote mensen-wereld weet te leggen, en laat zien hoe het werk van de procestechnologen wel af en toe een beetje invloed heeft op de “echte wereld.”

  Leuk om je blogs zo met een glimlach te lezen.

  Groet, Gert

  Beantwoorden
 3. Oscar Oosterhof
  Oscar Oosterhof zegt:

  Leuk om de ProcesTechnoloog door een andere bril, tevens de mijne, te bekijken en dat zij toch ook als kwajongens kunnen worden gezien.
  Als – niet– procestechnoloog herken ik de kwajongen die op 31 december met procestechnologie bezig.
  De dag om met wat carbid, water en een melkbus aan het rekenen en testen te gaan en met behulp van een vonk en de beste verblijftijd de hardste boem te krijgen.
  Sta te popelen de volgende blog te lezen.
  Groet, Oscar

  Beantwoorden
 4. Roland Broos
  Roland Broos zegt:

  Enrico en Tiebo, bedankt voor jullie originele kijk op het vak van procestechnologg. Ik herken veel en begrijp nu ook waarom ik het ben geworden. Ik was de enige op het gymnasium die onze scheikundeleraar waardeerde, bovendien had ik thuis vele potjes met stofjes!
  Ik lees de blog met plezier
  Roland

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *