10 Tips voor startende ondernemers: Op 4…

Begint eer ge bezint

 

Wanneer zet je nu eigenlijk echt de stap om voor jezelf te beginnen? Moet je starten in het hart van een crisis of juist even de kat uit de boom ktegelijken en wachten op betere tijden? Ken je het fenomeen uit de jaren ’90, net voor het uiteenspatten van de internet-hype zeepbel? Je durfde toch niet op een verjaardag toe te geven dat je niets had met aandelen en je geld lekker “veilig” op de bank had staan (Veilig op de bank blijkt anno 2013 een relatief begrip…)? Net nadat je besloten hebt om toch wat aandelen te kopen klapt binnen een heel korte tijd de zeepbel. Dag spaargeld…

Het is bewezen dat de doorsnee particulier pas instapt in een aandelenfonds als het te laat is. Na deze harde les heb je het wel weer gezien
met aandelen. Nou zullen andere mensen daar juist weer kansen zien ontstaan. De afgelopen jaren is ook duidelijk geworden dat banken ook minder solide lijken dan ze pretenderen te zijn. Je zal je zakelijke rekening maar bij Lehman Brothers gehad hebben. Een triple AAA bank met een eigen vermogen van $130 miljard dollar die op een dag meer dan 40% van zijn beurswaarde verloor en binnen afzienbare tijd daarna failliet was. Kortom, wat is wijsheid?

De juiste mindset is essentieel

Natuurlijk ga je voor je deze belangrijke stap zet eerst alle plussen en minnen op een rijtje zetten en tegen elkaar wegstrepen. Je zal merken dat het erop neerkomt dat je in je onderbewustzijn de keuze ja of nee allang hebt gemaakt. Daar werk je onbewust naartoe.

Stel: je wilt een marathon lopen omdat je dat vooral heel leuk lijkt. Je kan genoeg bewijs vinden op internet waarom je het vooral niet zou moeten doen: slecht voor je gewrichten, risico’s op hartaanvallen enzovoort. Beter dus om er maar niet aan te beginnen (zie je wel, andere mensen vinden dat ook…)

Je kan het ook anders benaderen door te zeggen. Ja ik wil die marathon gaan lopen: wat is ervoor nodig om dat voor elkaar te krijgen? Ook deze informatie kan je van internet, uit boeken, tijdschriften of elders halen. Lees over speciale trainingsprogramma’s en adviezen over voeding en dergelijke. Dat is een heel andere benadering van hetzelfde einddoel. Je mindset zal grotendeels bepalen hoe het eindresultaat eruit komt te zien.

De  rationele hersenhelft trekt ten strijde tegen de emotionele helft. Een ander voorbeeld. Als ik nu aan jou vraag wat de kans is dat je vanavond toscaanse tomatensoep gaat eten is die kans waarschijnlijk heel klein. Als jij nu zegt: “Ik ga vanavond toscaanse tomatensoep eten!”, hoe groot is die kans dan? Inderdaad, vele malen groter. Aan de situatie zelf is niets wezenlijks veranderd. Dus ook hier geldt weer dat het eindresultaat sterk afhangt hoe je je gedachten vormgeeft voordat je aan iets gaat beginnen. Dit is een ongrijpbaar fenomeen, maar het is een sterkere kracht dan je zou denken, is mijn ervaring.

23181170_s

 

De ondernemersparadox

Een ander aspect dat de besluitvorming bemoeilijkt noem ik de ondernemersparadox. Begin je een eigen bedrijf als je net afgestudeerd bent of wanneer je een (groot) aantal jaren werkervaring hebt opgebouwd in je vakgebied? In het eerste geval heb je nog weinig ervaring, maar meestal ook weinig verantwoording af te leggen. Je hebt vaak nog geen gezin waar je voor moet zorgen en geen eigen huis met een hypotheek. Heb je werkervaring dan geldt meestal het omgekeerde: je kent veel mensen en je kent het klappen van de zweep in de praktijk, maar meestal heb je ook een bepaalde levensstandaard opgebouwd met een eigen huis (voorzien van een loodzware tophypotheek) of een duurdere huurwoning en soms een gezin. Onderschat dat laatste niet als het op je van toepassing is. Die verantwoording voel je echt niet als je bij een bedrijf in loondienst bent. Je krijgt gegarandeerd elke maand je salaris gestort. Bij een startende onderneming is dat maar de vraag en als je gezin hiervan afhankelijk is, is dat echt een, niet te onderschatten, zware last.

Toch heb ik gemerkt dat dit bij mijn uiteindelijke besluit om te gaan ondernemen geen noemenswaardige rol heeft gespeeld. Het is zoals het is en er komt mogelijk een trigger waardoor je besluit om het nu te doen en niet later. Opportunisme pur sang: grijp die kans die je aangereikt wordt en die is voor iedereen weer anders. Dát is de spirit van ondernemen.

Top-10-op-4-

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *