10 Tips voor startende ondernemers: Op 5…

Door de alsmaar groeiende hoeveelheid onderwerpen is het alweer een tijdje geleden dat ik jou als (aspirant) ondernemer tegemoet ben gekomen met waardevolle tips en ervaringsfeiten. Daarom deze week weer een uit de serie: 10 tips voor startende ondernemers: Op 5…niet slordig, maar netwerken.

Het netwerk

pro6com-netwerk

Je begint net of staat op het punt om voor jezelf te beginnen. Werkelijk niemand kent jou, dus handen uit de mouwen en de straat op. Begin met zoveel mogelijk netwerkbijeenkomsten te bezoeken: seminars, conferenties en banenmarkten. Het mooiste is het als je conferenties in jouw branche weet te vinden, maar afhankelijk van de branche is het niet altijd even eenvoudig om dat direct te vinden. Wees niet te kieskeurig en kijk gerust verder: zijn er geen conferenties in je eigen vakgebied, kijk dan uit naar conferenties of beurzen waar jouw doelgroep zich ook zou kunnen bevinden. Zo kon ik in het begin geen conferentie vinden over procestechnologie. Op de carrièrebeurs daarentegen, die zich vooral richt op schoolverlaters, vond ik toch een hoop bedrijven in mijn branche waar ik mijzelf kon introduceren. Met een aantal van die mensen heb ik nu nog steeds contact. Zo vind ik congressen over ondernemen ook altijd heel nuttig. Misschien vind je hier ook niet direct een potentiele klant, maar het barst daar van gelijkgestemden, waar je veel van kan leren. Kijk in eerste instantie niet wat die andere persoon voor jou kan betekenen, maar draai het eens om: kan jij wat voor hem of haar betekenen? (Hé, waar ken ik dat van? Don’t ask what your country can do for you…) Ken jij iemand met wie je die persoon in contact kan brengen? Dat wordt niet vergeten en betaalt zich later altijd terug. Vergeet ook niet dat een netwerk niet perse de mensen zijn die jij direct kent, maar ook of vooral een enorm potentieel biedt door de relaties van jouw netwerk te benutten. De meeste mensen hebben gemiddeld 300 relaties. Dus dat betekent dat jouw eerste-lijns mensen ook allemala 300 mensen kennen enzovoort. Dus als jij eerst wat voor een ander doet is de kans groot dat die mensen hetzelfde voor jou terug willen doen.

Dat gaat niet vanzelf

Denk verder na hoe jij jezelf in je vakgebied meer kan profileren. Zo heb ik na een jaar zelfstandigheid aangeboden om op een congres over ondernemen van het KIVI NIRIA (de ingenieursvereniging), een aantal waardevolle tips aan aspirant ondernemers mee te geven. 10 tips voor startende ondernemers: Op… avant la lettre.

Je moet er best wel wat tijd in steken overigens. Zo heb ik ook eens een spreadsheet van een site voor chemisch technologen gedownload. Ik heb er wat foutjes uitgehaald, het verbeterd, aangepast om iets anders mee te berekenen, er een mooie handleiding met uitleg aan toegevoegd en het vervolgens weer teruggeplaatst. Dat werd dusdanig gewaardeerd dat “mijn spreadsheet” in de Hall of Fame is opgenomen: 9800 keer bekeken, 4600 keer gedownload en gratis publiciteit.

 

Hoe belangrijk is netwerken nu echt?

Heel belangrijk. 80% van mijn opdrachten komen voort via mensen die ik persoonlijk ken. 20% komt via via. Arjan van den Born geeft in zijn promotieonderzoek The drivers of career success aan dat geldelijk succes vooral wordt veroorzaakt door marktomstandigheden, kennis en kunde, en… netwerk. De basis van mijn eigen onderneming wordt gevormd door het netwerk. Ik geloof stellig dat een moderne economie een netwerkeconomie wordt, waarbij zelfstandige professionals (professionals die hun geld verdienen door hun eigen kennis en vaardigheden te verhuren op de vrije markt) met elkaar samenwerken om dé oplossing voor een klant te vinden.

Het leuke van een netwerk opbouwen is dat je er al mee kunt beginnen als je nog niet voor jezelf bent begonnen.

Dus wat wordt jouw volgende netwerkbijeenkomst?

Top-10-op-5

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *