The best way to predict the future is to create it

21-12-2012

21-12-2012Maar we leven nog, maar we leven nog. En we leven nog, dus niet zeuren, zong Ramses Shaffy al in de jaren ’70. Ik denk dat we dat ook wel kunnen zeggen nu we 21-12-2012 zonder al teveel kleerscheuren hebben doorlopen. Voor degenen die de afgelopen tijd op een onbewoond eiland leefden: Op die datum verliep een kalender van de oude Maya’s. Volgens een aantal onheilsprofeten was het op die datum dat de aarde zou vergaan (voor degene die dat geloofden had ik al aangeboden om op de 20e al hun waardevolle spullen bij mij in te leveren onder de belofte dat ik er goed op zou passen, maar, afgezien van de kerstpakketten, heb ik verder niet veel zien langskomen). Ik heb nooit geloofd dat de wereld zou vergaan. Wat ik wel geloof, en met mij vele anderen, is dat we in een overgangsperiode zitten naar een ander tijdperk. Of je het eindigen van de Maya kalender zo kan interpreteren is weer een ander verhaal. Dat de mensheid de komende decennia voor enorme uitdagingen komt te staan moge duidelijk zijn. Door alsmaar toenemende groei van de wereldbevolking, de groei van welvaart en de doorgaande uitputting van natuurlijke grondstoffen zal het een hele toer zijn om voldoende water, voedsel en energie te produceren en daarbij het milieu zo min mogelijk te belasten. In een nieuwe serie blogs zal ik het komende jaar beschrijven hoe de rol van de procestechnologie zal bijdragen aan het oplossen van deze problemen (uhh..uitdagingen. Problemen zijn een voldongen feit, aan uitdagingen kan je nog wat doen heb ik geleerd).

The best way to predict the future is to create it

Enige tijd geleden is er een congres georganiseerd aan de TU Delft, onder de naam Delft Skyline Debates (Delft horizon debatten), waar 75 vooraanstaande Europese wetenschappers, industriëlen en andere belanghebbenden bij elkaar zijn gekomen om te discussiëren over hoe de wereld er vanaf 2050 uit zou moeten zien. Er is door deze mensen een agenda opgesteld waarin wordt beschreven met welke onderzoeksgebieden op de korte termijn moet worden gestart om de doelstellingen in 2050 te halen.

Back to the future

Het betreft hier sterk verbeterde processen door een optimale controle over chemische reacties, het recyclen van schaarse elementen, betere methoden van drinkwater- en voedselvoorziening, ontwikkeling van persoonlijke medicijnen, de ontwikkeling van gemengde synthetische/natuurlijke organen, energieopwekking, opslag en distributie en de omzetting van zonlicht in brandstof. Fundamenteel onderzoek dat nodig is om dingen heel anders te doen dan dat ze nu worden gedaan. Er zijn geheel nieuwe technologieën nodig om grote stappen te maken.

I love process engineering!

Ik hoop dat, mede door mijn inspanningen om het vak te promoten, procestechnologie in de toekomst op een maatschappelijk voetstuk staat. Dat over een jaar of 10 ook de doorsnee maatschappij weet wat het vakgebied betekent voor de samenleving waarin we dan leven en dat het net zo graag door studenten wordt gekozen als rechten, geneeskunde of economie. Kijk eens wat ik in 2023 op een muur zag staan! Dit straatbeeld heb ik voor ogen (Voor de criticasters onder ons: de graffitiverf oxideert aan de lucht en verdwijnt vanzelf na precies 10 dagen!)

I love to be a process engineer

Er is nog genoeg te doen

Maar goed, 2050 is nog best ver weg. In de tussentijd, als de weledelzeergeleerde heren en dames druk fundamenteel aan het onderzoeken zijn, kunnen we ook nog heel veel doen om bestaande processen te optimaliseren. Ik vind dat je die twee zaken parallel moet laten verlopen. Al is het alleen maar om tijd te winnen voor de ontwikkeling van nieuwe revolutionaire technologieën. Daarbij zal ik adviezen op het gebied van zeer moderne technologieën zeker niet uit de weg gaan. Met name als er een nieuw proces is ontwikkeld of als er een deel van een bestaande installatie vervangen moet worden is het de moeite waard om naar alternatieven te zoeken. In een eerdere blog heb ik al gewezen hoe groot de potentie in de chemische industrie nog steeds is om enorme besparingen te realiseren. Het met een frisse blik naar een bestaand proces kijken geeft doorgaans ook al ongekende mogelijkheden. Degenen die vanaf het begin aan een proces hebben gewerkt zien steeds alleen relatief kleine veranderingen. Veranderingen die zijn ingegeven door gewijzigde marktomstandigheden, wetgeving of commerciële belangen. Men groeit daar langzaam in mee. Het is dan vaak moeilijk om een stap terug te doen en te beoordelen of het totale proces nog steeds het meest optimale is. Wij zijn bij pro6com niet gehinderd door enige voorkennis van het proces, kijken naar de situatie zoals die nu is en kunnen daarom die objectieve inschatting dus makkelijker helpen te maken. Dat is een deel van onze missie: bedrijven te helpen om hun processen (weer) optimaal te laten verlopen. Ben je benieuwd hoe de toekomst eruit komt te zien? Abonneer je dan op deze serie blogs (onderaan bij het commentaarveld) of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *