Ik ben toch zeker Sinterklaas niet

 

De efficiënte manier van chocolademelk maken

Waarom hecht ik zoveel waarde aan het benadrukken dat processen in de chemische industrie verder kunnen worden geoptimaliseerd? Waar praat ik over als ik het heb over potentiele besparingen? Het is nog altijd verbazingwekkend om te zien hoe bestaande fabrieken nog altijd weer efficiënter geopereerd kunnen worden, ondanks dat er al veel aan gedaan is. Voor de niet ingewijden is het goed om aan de hand van een vereenvoudigd voorbeeld de impact te laten zien. Het leek me wel leuk om dit in de Sinterklaastijd aan de hand van een lekkernij te doen: chocolademelk. chocolademelk-thumbnail

Sinterklaas wil chocolademelk maken, veel chocolademelk, door de volgende chemische reactie:

chocolade + melk –> chocolademelk

Dit is de ideale situatie, die alleen maar voorkomt in Lala-land. Helaas is het in praktijk zo dat een deel van de chocolademoleculen het ook nodig vindt om het molecuul bittere chocolade te vormen:

chocolade + melk –> chocolademelk + bittere chocolade (bah…)

Je snapt wel dat bittere chocolade de smaak van onze overheerlijke chocolademelk verpest. Het is dus zaak om de hoeveelheid gevormde chocolademelk uit de grondstoffen melk en chocolade te maximaliseren. Als er dan al bittere chocolade wordt gevormd willen we die uit ons eindproduct chocolademelk halen. Die bittere chocolade kan overigens misschien weer als een bijproduct worden verkocht. Er zijn immers mensen die de smaak van bittere chocolade juist wel waarderen, maar dat is iets voor de marketingpiet.

piet-11

Wat levert dat op?

Als we 250.000.000 kg/jaar aan chocolademelk zouden willen maken (ik had al gezegd: véél chocolademelk, maar er zijn dan ook heel veel liefhebbers van chocolademelk) met een brutowinstmarge van €200 per 1000 kg, zou de Sint dat het prettige bedrag van €50 miljoen op jaarbasis opleveren. Genoeg om cadeaus voor alle kinderen te kopen. Stel dat we in praktijk maar een omzetting van melk en chocolade (de grondstoffen) naar chocolademelk (het hoofdproduct) van 80% kunnen bereiken. De overige 20% gaat dus in bittere chocolade zitten (het bijproduct). Dit betekent dus een vermindering van de inkomsten van 20%, oftewel €10 miljoen per jaar.

sinterklaas-3

Er is ook stoom nodig om de temperatuur van de reactie te bereiken en om het product te zuiveren. Stel dat 1000 kg stoom per uur €8 kost en we 300.000 kg per uur stoom nodig hebben, dan kost de Sint dat €22,5 miljoen per jaar. Als door het niet efficiënt omzetten van de chocolade en melk de ongewenste bittere chocolade moet worden verwijderd, is daar nog eens 30.000 kg per uur aan extra stoom voor nodig. Dit kost op jaarbasis nog eens €2,25 miljoen extra. Er even vanuit gaande dat het bijproduct niets oplevert (de marketing piet heeft geen markt voor bittere chocolade kunnen vinden. De tijden blijken al bitter genoeg voor de meeste mensen) blijft nog genoeg winst over, namelijk:

Brutowinst:                € 40 miljoen

Kosten stoom:          € 24,75 miljoen

Netto winst:            € 15,25 miljoen

De maximum winst die de Sint echter kan halen is:

Brutowinst:                € 50 miljoen

Kosten stoom:          € 22,5 miljoen

Netto winst:            € 27,5 miljoen

Een verschil van maar liefst €27,5 miljoen – €15,25 miljoen= € 12,25 miljoen per jaar!

Ja, ja…

Ja, ja zal je denken, maar zulke hoeveelheden zijn niet realistisch. Toch is het zo. In een gemiddelde grote chemische fabriek worden dit soort hoeveelheden grondstoffen en stoom (energie) verbruikt. Neem alleen al de energie die gebruikt wordt om de producten (de chocolademelk) te maken. Uit een studie van ECN blijkt dat de industrie in Rotterdam alleen al 320 PJ (spreek uit Pèta djoel) gebruikt op jaarbasis: 320 met 15 nullen, 320 biljard, 320 miljoen miljard, nou ja, heel veel in ieder geval.

Het is vergelijkbaar met de hoeveelheid energie die nodig is om alle Nederlandse huishoudens van warmte te voorzien.

Ik denk dat ik niet al te arrogant overkom als ik zeg dat wij per jaar met gemak 1% van deze hoeveelheid kunnen besparen, maar waarschijnlijk, nog steeds met gemak, veel meer? Als we gebruik maken van nieuwe technologieën kunnen besparingen van 20-30% worden gerealiseerd. Chemische industrie, waar wacht u op?

Ik ga in ieder geval Sinterklaas even bellen om te vragen of hij pro6com al kent…

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *