10 Tips voor startende ondernemers: Op 10…

I’m sorry this blog is not yet available in English. Please contact me if you’re interested in a translation

Op tien: Vertrouwen

Op de tiende plaats staat vertrouwen. Jammer maar helaas, het is zo. Laat ik het nuanceren: bekijk iedereen die jou wil helpen in eerste instantie met argwaan. Wees voorzichtig met het uitdragen van je ideeën naar onbekenden. Natuurlijk zijn er ook mensen die je echt willen helpen. In het begin is dat onderscheid nog moeilijk te maken want je hebt nog geen eelt op je handen. 

Oppassen bij alles wat je doet en lering trekken uit de fouten die je hebt gemaakt. Het is voor iedereen weer anders hoe die ermee omgaat. Als de rekening uiteindelijk betaald of vereffend is, zijn er mensen die met diegenen daarna dan weer zakendoen. De lei is toch weer schoongemaakt? Ik geloof daar zelf niet zo in. Ik denk eens een rat, altijd een rat.

Waarom zou diegene dat een volgende keer niet nog eens doen, misschien met nog grotere gevolgen. Misschien ben ik wel een uitzondering. Joep Schrijvers beschrijft in zijn boek: “Hoe word ik een rat?” dat binnen grote organisaties, mensen die vertrouwen op het “nette spel” bedrogen uitkomen. Beslissingen komen niet alleen tot stand door rationele afwegingen van voor- en tegenargumenten, maar het ondergrondse politiek machtsspel is minstens even belangrijk.

De firma list en bedrog

Voordat ik gestart was met mijn bedrijf had ik de ideeën ervoor natuurlijk al grotendeels uitgewerkt, inclusief de naam enzovoort. Het enige dat ik nog niet had was geld om mijn bedrijf mee te starten. Een kennis had een goed idee, namelijk om de BV vast op te richten onder zijn naam, zodat ik alvast wat opdrachten kon uitvoeren terwijl ik me geen zorgen hoefde te maken over het oprichten van het bedrijf. Later zou dit dan op mijn naam worden overgezet. Ik zou dus op een rijdende trein springen. De juristen onder ons zullen al beginnen te lachen hoe ik zo onnozel kon zijn, want fiscaal en juridisch gezien zitten er nogal wat haken en ogen aan het overdragen van een BV waar al kapitaal in zit. De enige die er wijzer van werd was de, inmiddels vage, kennis. Natuurlijk had ik me beter moeten verdiepen in de consequenties, natuurlijk had ik me beter moeten voorbereiden, maar tegen dit soort dingen loop je aan. Gelukkig is de schade bij mij beperkt gebleven, maar de toon was gezet. Een ander voorbeeld is dat ik expertise van iemand inleende om een project uit te voeren. Heel specifieke kennis die nodig was om het project te completeren. Na veel ja’s en nee’s was er uiteindelijk voldoende vertrouwen om de samenwerking aan te gaan, zodat ik het project kon aannemen voor een vastgestelde prijs. De klant tevreden want ik kon dit lastige en heel specialistische project toch voor een leuke prijs aanbieden. Het kwam dus als een volslagen verrassing toen de expert er toch maar vanaf zag, terwijl ik alle prijs-en opleverafspraken al had gemaakt. Nou liep de communicatie ook heel stroef met de expert, dus dat was een verloren zaak. Ik heb de situatie eerlijk aan de klant uitgelegd, mijn probleem met hem besproken en voor een alternatief gezorgd. We zijn hier uiteindelijk heelhuids doorheen gekomen, maar het heeft een hoop bloed, zweet en tranen gekost. Het begrip stress kreeg van deze ervaring een nieuwe dimensie. Leuk is anders, maar het is onontkoombaar op de hobbelige weg van de ondernemer en het maakt je sterker.

Baby love

Van beide voorvallen heb ik geleerd dat je toch heel voorzichtig moet zijn als er derden mee gaan werken aan je zaak. Het is immers jouw zaak en het gevoel en de verantwoording die je hiervoor hebt zal door een ander nooit op dezelfde manier ervaren worden. Andere kinderen zijn soms best leuk, maar het gevoel voor je eigen kinderen is niet te evenaren. Zo moet je dat zien…

Over een paar weken de negende plaats. Vink hieronder aan dat je op de hoogte wilt blijven van deze serie en blijf het volgen.

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *