Economische groei in klimaatdiscussie onderbelicht

Hoewel ik de stille hoop heb dat na de klimaattop COP21 in Parijs, eind vorig jaar, wereldwijd het besef doordringt dat we met zijn allen nu echt eens iets moeten gaan doen, lijkt het nog steeds niet echt hard te gaan met de implementatie. Dat komt doordat het zwaartepunt van de discussie zich nog steeds, zoals eerder ook al het geval was, toespitst op het verlagen van de CO2 uitstoot vanuit een milieu perspectief. Logisch, want het gaat er per slot van rekening om dat een vermindering van de hoeveelheid CO2 uitstoot een verdere opwarming van de aarde voorkomt.
Uit een onderzoek dat door Philips in samenwerking met een aantal onafhankelijke instellingen is gedaan blijkt echter dat het besparen van energie een forse economische groei met zich mee zal brengen. Dit perspectief is in de hele klimaatdiscussie mijns inziens nogal “onderbelicht” (een kleine woordspeling naar het rapport, waarin de overgang van conventionele naar LED verlichting de grootste hap uit het huidige energie verbruik zal wegnemen).

Doubling energy productivity would reduce the global fossil fuel bill by more than €2 trillion and could create more than six million jobs globally by 2020

Wat een drastische versnelling van de implementatie van energiebesparende maatregelen zou dit kunnen betekenen als dit besef er wél is. Het zijn namelijk geen misselijke cijfers die worden gepresenteerd. Een verdubbeling van de energie productiviteit (dat betekent twee maal zoveel produceren met een gelijkblijvende hoeveelheid energie, of dezelfde hoeveelheid produceren met de helft van de hoeveelheid energie) naar slechts 3% zou de wereldwijde fossiele brandstofrekening met meer dan 2 triljoen € (= 2000 miljard€) verlagen tot 2030 en meer dan 6 miljoen banen creëren in de komende 5 jaar.

Daarvoor is zeker technologie nodig die nu nog niet bestaat?

De huidige fossiele energiebronnen hebben de groei van de wereldeconomie een enorme boost gegeven. Het goede nieuws is dat de efficiency waarin we die energie gebruiken ook gestaag mee evolueert. Dit resulteerde de afgelopen 10 jaar in een gemiddelde groei in energieproductiviteit van 1,3% per jaar. Het slechte nieuws is dat deze groei bij lange na niet genoeg is om de nog sterker groeiende welvaart bij te benen.

‘Societies cannot change what they cannot measure’

De honger naar fossiele brandstoffen en de “onkunde” om de energie op een meer efficiënte manier te benutten laat een groot vraagteken zien boven de toekomstige ontwikkeling van de mensheid. Gaan we op de bestaande voet verder of slaan we een nieuwe Honger naar fossiele brandstofweg in en gaan we meer inzetten op het implementeren en verder ontwikkelen van bestaande energiebesparende technologieën? De reden dat de onderzoekers het rapport hebben geschreven is dat ze een maat wilden hebben voor de effectiviteit en efficiency van energiegebruik: de Energy Productivity and Economic Prosperity Index onder het motto: je kan het niet veranderen als je het niet kan meten. Blijkbaar weten we wel heel goed hoeveel energie we verbruiken (daar zijn voldoende gegevens over bekend) , maar zijn we minder goed in monitoren van energie productiviteit. Er gaat nog steeds 98% van de energie verloren aan inefficiënt transport en productie. Als je een eitje kookt, gaat slechts 2% van de opgenomen energie in het koken van het eitjes zitten. De rest is verspilde energie die in het water blijft zitten en gebruikt wordt om de pan en de atmosfeer in de keuken op te warmen. Als je denkt dat dit alleen bij het koken van het eitje zo is heb je het mis. De onderzoekers tonen aan dat het globaal in de economie ook zo is: slechts ongeveer 2% van de geconsumeerde energie wordt daadwerkelijk nuttig gebruikt in het proces.

Hoe weet je dat dan zo goed?

De grootste besparingen zijn te halen door het aanpassen van verlichting naar LED, maar dat is een vakgebied waar ik me niet mee bezighoud. Mijn inspanningen om processen efficiënter te laten verlopen liggen nou eenmaal op een ander vlak, namelijk in de procesindustrie. Enerzijds geloof ik sterk in het implementeren van moderne technologieën waarmee nog steeds hele forse besparingen in de industrie te halen zijn (lees bijvoorbeeld mijn blog Intensieve procestechnologie op www.processingprofs maar eens), anderzijds geloof ik ook heel sterk dat er in bestaande processen, met bestaande apparatuur, ook nog steeds heel veel te halen is.

Meten = weten

Ik ga mee in de gedachten van de onderzoekers van de Energy Productivity and Economic Prosperity Index. Je zal eerst moeten meten wat je huidige verbruik is, voordat je verbeteringen kan aanbrengen. Wij werken samen met een bedrijf dat zelf-lerende energiemanagement technologie maakt die big data gebruikt om excessief energieverbruik in kaart te brengen, veroorzaakt door de impact van de menselijke factor in de plant. En dat werkt. In het plaatje hieronder, dat op een praktijksituatie is gebaseerd, zie je een gele lijn die na een periode van het meten van energieconsumptie, de uitgangssituatie (het nulpunt) heeft bepaald. De zwarte lijn geeft het huidige, real-time energieverbruik in de plant weer. Er is duidelijk te zien dat er iets is veranderd, waardoor het energieverbruik omhoog is geschoten. Als je dit niet meet, dan weet je het ook niet.

Energieproductiviteit

Maar goed, het kost heel veel tijd om iedereen te overtuigen dat dit een uitstekend middel is om naar een optimale Energy Productivity and Economic Prosperity Index te gaan.

Kan je me helpen?

Dus, ik vraag het je gewoon: Kan je me helpen? Neem je verantwoording om drastische stappen te zetten in de energieproductiviteit van je plant (even herhalen: meer produceren met een gelijkblijvende hoeveelheid energie, of dezelfde hoeveelheid produceren met minder energie).

Ben je zelf geïnteresseerd in de kracht van dit systeem of ken je mensen in je omgeving die hierin geïnteresseerd zouden kunnen zijn? Wil je weten wat voor resultaten andere bedrijven hier al mee hebben bereikt? Geef dan een reactie in het commentaarveld hieronder of neem direct contact met me op.

Leuk artikel? Help me dan om het artikel te verspreiden door op een of meerdere van de social media knoppen hieronder te drukken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *