10 Tips voor startende ondernemers: op 2…

Houd wat (geld) achter de hand

Weer een open deur (het mooie van clichés is dat ze bijna altijd waar zijn!). Je business plan kan er nog zo gelikt uitzien, niemand kan in de toekomst kijken en startende ondernemers al helemaal niet. Je hebt geen benul wat er allemaal op je afkomt die eerste paar maanden. De fiscus helpt wat dat betreft daar ook niet echt aan mee. Voordat ik überhaupt begonnen was lag er al een blauwe envelop op de mat. Wat denkt u aan winst te gaan maken dit jaar? Je hebt je businessplan nog vers in het geheugen en optimistisch als je als aspirant ondernemer bent rond je de winst abusievelijk nog even af naar boven. De week erna ligt er dan een voorlopige aanslag waarin vriendelijk doch dringend wordt gevraagd of je alvast 20% vennootschapsbelasting van dat bedrag op de rekening van de belastingdienst wilt overmaken. Ze “stellen je dan nog gerust” door te zeggen dat je ook in termijnen mag betalen. Schat je winst in het eerste jaar dus laag in om dit te voorkomen.
envelop-rechtskijkend

De betalingstermijn

9773912_sJe hebt je werk gedaan en eindelijk stuur je dan met gepaste trots je eerste factuur. Betalingstermijn 14 dagen zoals overeengekomen in de algemene voorwaarden. Nou vergeet het maar! Ik heb nog nooit een factuur betaald gekregen binnen de wederzijds overeengekomen betalingstermijn. Grote bedrijven hebben de neiging om te denken dat ze geld kunnen verdienen door het geld zo laat mogelijk uit te betalen. Men gaat er dan vanuit dat er meer werkkapitaal beschikbaar is en er langer rente getrokken kan worden van het geld dat uitgekeerd moet worden. Dat is wel waar, maar hun klanten, dus hun geld, laat evenzo langer op zich wachten, waardoor dit effect weer teniet wordt gedaan. De enige die er wat van merken zijn de leveranciers en de kleine bedrijven. Mijn record is 90 dagen na facturering (dus circa 104 dagen na uitvoering van het werk!). Daar komt de fiscus weer: op het moment dat ik de factuur verstuur ben ik er al omzetbelasting (BTW-belasting) over verschuldigd. Dus ik dien (wederom) vooruit 21% van het factuurbedrag op de rekening van de fiscus te storten. En dit alles terwijl ik nog geen cent in kas heb. Gelukkig is sinds kort vastgelegd dat de wettelijk betalingstermijn maximaal 30 dagen is. Of bedrijven zich hieraan houden is vers twee.

De verzekeringen

Hetzelfde geldt voor verzekeringen. Je wilt zo min mogelijk risico lopen, dus je zoekt op of informeert bijvoorbeeld bij de Kamer van Koophandel welke verzekeringen je nodig hebt als ondernemer: bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering, beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering. Hoewel zelfstandige ondernemers doorgaans niet ziek worden, vind ik het risico van niet kunnen werken door langdurige ziekte niet aanvaardbaar. Als je geen inkomsten hebt doordat je geen opdrachten hebt kan je altijd weer ergens solliciteren en kom je vaak wel weer aan een (tijdelijke) vaste baan, desnoods onder het niveau van wat je gewend bent. Als je een lange tijd of helemaal niet meer kan werken door ziekte, praat je over een ander risico. Besef dat je als zelfstandig ondernemer geen recht op een WW uitkering hebt, dus je zal direct in de bijstand terecht komen. Ik vond dit een onacceptabel risico en heb me daarom tegen arbeidsongeschiktheid verzekerd. Geslaagde ondernemers zullen soms tegen je zeggen dat ze het nooit hebben gedaan, maar die hebben het ook niet meer nodig als hun zaak goed draait, die overleven wel. Het gaat juist om die beginjaren waarin je nog niet veel hebt opgebouwd. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet echt goedkoop, maar je kan het zo gek maken als je zelf wilt. De premie is recht evenredig met het inkomen dat je wilt verzekeren.

Misschien verdien je nu wel 3 keer modaal, maar vind je het voldoende om je inkomen te verzekeren voor 1 keer modaal (let wel, als je bij een baas had gewerkt was je immers ook teruggevallen op de maximum WW uitkering die onder het modale inkomen ligt). Wil je een inkomen houden identiek aan wat je hebt als je werkt, dan betaal je de hoofdprijs. Je moet hier zowieso mee opletten, want als je nu 1 keer modaal verdient en je verzekert je voor 3 keer modaal, krijg je als het erop aankomt ook niet meer uitgekeerd dan het loon dat je al verdiende. Verspilde moeite dus. Laat je hierover goed voorlichten bij een onafhankelijke verzekeringsagent (bestaan die nog?).13567063_s

Aansprakelijkheidsverzekeringen heb je in twee categorieën: de bedrijfs- en de beroepsaansprakelijkheid.

Bij beroepsaansprakelijkheid ben je aansprakelijk voor schade die ontstaat doordat je fouten hebt gemaakt in de uitoefening van je beroep. Dit is voor mij bijvoorbeeld van toepassing. Ik ben chemisch ingenieur en adviseer bedrijven over chemische installaties. Heel vervelend als ik adviseer om ergens een veiligheidsklep op te zetten die 500 kilogram per uur stoom moet afvoeren terwijl in werkelijkheid 700 kilogram per uur stoom afgevoerd dient te worden. Dit heeft waarschijnlijk een grote schade voor het bedrijf tot gevolg. Je kan je tegen deze beroepsaansprakelijkheid verzekeren. Ik heb dat echter niet gedaan. De premie is zo’n 10-12% van je geraamde omzet, met een fors eigen risico, (wederom) vooraf te voldoen en naderhand aan te passen aan je daadwerkelijke omzet. Ik vond dat teveel van het goede en heb mijn aansprakelijkheid afgedekt middels mijn algemene voorwaarden (die vaak via een beroepsvereniging verkregen kunnen worden) en via de juridische structuur van mijn bedrijf.

Deze afweging is voor iedereen weer verschillend, maar het is niets anders dan een stuk risicomanagement wat elke ondernemer van nature doet.

Vet op de botten

En last but not least, je gaat ervan uit dat je direct een opdracht heb of dat je continu opdrachten hebt. Dit is natuurlijk meestal een utopie. Mocht je in de gelukkige omstandigheid zijn dat je wel direct met een opdracht begint, bouw dan een reserve op waarmee je slechtere tijden kunt opvangen. Probeer voordat je begint eerst een spaarpotje op te bouwen om de eerste periode zonder kleerscheuren door te komen.10483043_s

Ben je (startende) ondernemer? Deel jouw ervaringen en schrijf jouw tips en tricks in de commentaarvelden hieronder.

Leuk artikel? Help me dan om het artikel te verspreiden door op een of meerdere van de social media knoppen hieronder te drukken.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *