10 tips voor startende ondernemers: op 3…

Zorg dat je een partner heb die achter je staat

Als je geen partner hebt lijkt het ondernemen makkelijker, want alles beslis je lekker zelf. Je zal echter zelf wel ontdekken dat je in periodes terechtkomt waarbij je best wat geestelijke en morele steun kunt gebruiken. Dat is onvermijdelijk. Hoewel ik inmiddels al 5 jaar op weg ben en een (exponentiële) groei doormaak, overvalt mij dit gevoel zo af en toe nog steeds. Ik hoorde zelfs John de Mol enige tijd geleden op de TV verkondigen dat hij dat ook nog heeft. Om het geld zal het niet gaan, maar het wel of niet lukken van een nieuw programma format blijft ook voor hem altijd weer spannend.

Je was er zo dichtbij

Ik heb net weer zo’n moment achter de rug. Alle lichten leken op groen te staan om een prachtige opdracht binnen te slepen en dan toch: “Ik heb niet zo goed nieuws voor je…” Shit, en nu? Wil ik hiermee doorgaan of ga ik weer gewoon terug in loondienst, dat gevoel. Als je dan iemand hebt waar je veel om geeft en die je vertrouwt, kan en zal diegene je uit de negatieve spiraal trekken waar je anders in terecht kan komen. Het tegenovergestelde zal ook gebeuren (als het goed is vaker dan het negatieve gevoel). Er komt een moment dat je na veel geploeter een opdracht scoort en dat je je eerste factuur verstuurt. Die momenten koester je ook samen. Vier het, ga uit eten, spring een gat in de lucht en erken je succes. Neem het niet als vanzelfsprekend aan. Je hebt er hard voor gewerkt. Erkenning van het behaalde succes is nodig om een nieuwe succes op waarde te kunnen schatten. Hoewel ik het niet ben, lijkt het ondernemen soms iets weg te hebben van een manisch depressief avontuur, of misschien beter, de rit in een achtbaan: rikketikke tikke omhoog en keihard naar beneden en weer omhoog. Je komt er met trillende benen en misselijk uit, maar de aantrekkingskracht om nog een keer te gaan is groot. Je weet niet wat spannender was, naar boven of naar beneden. Stemmingswisselingen van het eind van de wereld en waar ben ik aan begonnen tot totale euforie, zwaailichten en gevulde koeken… en dan ben je blij als er iemand in je omgeving is die je daarin steunt. Ik heb gelukkig zo’n geweldige vrouw. Zonder haar was ik allang afgehaakt.

Als je geen partner hebt is de steun van familie of goede vrienden ook goed, zolang je maar iemand hebt waar je je ei even kwijt kan. Wat ook helpt is netwerkbijeenkomsten te bezoeken. Ook al vraag je je in eerste instantie af wat je daar te zoeken hebt; mijn ervaring is dat je er altijd wel weer vandaan komt met een positief gevoel. Je ontmoet vaak mensen die weliswaar in een heel andere branche of vakgebied zitten, maar als ondernemer hetzelfde meemaken of hebben gemaakt. Dat schept een band. Ik sprak enige tijd geleden iemand die in de vastgoed zat, dus heel wat anders dan ik doe, maar zijn verhaal was zo herkenbaar. Het door het hele land rijden om jezelf en je bedrijf voor het voetlicht van potentiële klanten te brengen, soms met succes en soms niet. Maar het is nooit voor niets.

Zet eens een andere pet op

Sta je voor een moeilijke keuze dan kan de methode van de “zes denkhoeden” van Eduard de Bono ook goed werken.

Je hebt een probleem…(uitdaging) en zet letterlijk meerdere petten op om het probleem of het vraagstuk van meerdere kanten te bekijken.

 

6 denkpetten

Je kan dit proces zelf doen, maar beter is als je dit met anderen doet. Het allerbeste is als je mensen om je heen selecteert die niet acteren alsof ze in een bepaalde rol zitten, maar echt zo zijn. Je kan dit je Raad van Adviseurs (RvA) noemen.

Onzekere periodes kom je dus zeker tegen in je carrière als ondernemer, maar gelukkig zijn er ook heel veel succesvolle periodes die je gaat meemaken. Er is dan toch niets leuker om dit met iemand te kunnen delen? Weet jij al wie je voor deze belangrijke taak uitkiest?

Ben je (startende) ondernemer? Deel jouw ervaringen en schrijf jouw tips en tricks in de commentaarvelden hieronder.

Leuk artikel? Help me dan om het artikel te verspreiden door op een of meerdere van de social media knoppen hieronder te drukken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *