And the winner is?

Nog steeds in mijn sas met Schaliegas?

images-11

Zowel duurzame opwekking van energie als Schaliegas zijn hot-topics, vandaar dat ik er ook regelmatig op terugkom.
In een van mijn eerdere blogs: zo in mijn sas met Schaliegas, liet ik een beetje in het midden of ik er voor of tegen was. Ik wist het ook niet eerlijk gezegd. Enerzijds was de economische impact voor de Verenigde Staten duidelijk: …$16 miljard in nieuwe plants, daarbij aan werkgelegenheid 17.000 directe en 400.000 indirecte banen creërende.
Een bijkomend gunstig effect is dat de CO2 uitstoot van de VS door het gebruik van gas in plaats van kolen in 2011 met 2,4% is gedaald, ondanks de groeiende economie…” Daar stond de evidente milieuschade door de manier van gaswinning tegenover. Ik eindigde met: “laten we in ieder geval beginnen met te onderzoeken hoe en of we dit in Nederland kunnen doen”.

images-10

Inmiddels is de discussie op maatschappelijk vlak tot een hoogtepunt gekomen en begint er steeds meer informatie vrij te komen. Het onderzoek dat in Nederland in opdracht van de overheid wordt uitgevoerd moe(s)t 01-07 afgerond zijn en uitsluitsel geven over de hoeveelheden winbare Schaliegas reserves en de impact op het milieu. Ik heb het nieuws niet echt goed gevolgd de laatste tijd, maar volgens mij is dit onderzoek nog niet gepubliceerd.

Tot die tijd is er eigenlijk nog steeds niet echt een goed oordeel over te vormen.

Nog voor de uitkomst van het rapport over schaliegasboringen in Nederland zijn voor Europa al schattingen gemaakt van de ecologische risico’s door twee gerenommeerde onderzoeksinstituten. Hun conclusie: onvermijdbare milieuschade en onaanvaardbare maatschappelijke risico’s. Onvermijdbare effecten zijn: aantasting van het landschap, uitstoot van verontreinigende stoffen, uitstoot van broeikasgassen bij de aanleg, grondwaterverontreiniging en geluidsoverlast. Daarnaast zijn er onzekerheden rond aardbevingen en methaanlekkage.

Drill Baby Drill

keep-calm-and-drill-baby-drill

De eerste bedrijven en slimmeriken verdienen bakken met geld aan Schaliegas maar degenen die nu nog moeten beginnen zijn wellicht alweer te laat. Net als mensen die pas aandelen gaan kopen als de beurs op het hoogste punt staat. Hoezo? De Canadese geologische dienst heeft na een grondige analyse van 65.000 schaliegasbronnen in de VS en Canada in het rapport Drill Baby Drill samengevat dat en  80% van de Schaliegasproductie in de VS uit slechts 5 velden komt. Bij de twee grootste daarvan begint de productie al te dalen. Om het huidige productieniveau op peil te houden moeten jaarlijks ca. 7000 (!) boorputten worden bijgebouwd. Geschatte kosten 42 miljard $ terwijl de opbrengst vorig jaar ca. 32 miljard $ bedroeg. Een schier onmogelijke opgave. Verder begint ook in de VS goed geschoold operationeel en technisch personeel een beperking te worden.

54, the magic number?

Recent heeft een 54-tal hoogleraren een petitie ondertekend tegen schaliegasboringen. 54, zegge: vier en vijftig, hoogleraren die allemaal expert zijn op een of ander gebied van duurzame technologieën. Zij stellen dat schaliegas in Nederland de komende 5 tot 15 jaar zo’n €20 tot €30 mrd opbrengt en zorgt voor een paar duizend banen. Zij vinden dit niet opwegen tegen de geschatte ecologische schade die zal ontstaan. “Nederland kan zich beter richten op het halen van de duurzame energiedoelstellingen van 16 procent in 2020, dat is al moeilijk genoeg” aldus de hoogleraren. Voorlopig lijken ze gelijk te krijgen aangezien de Nederlandse overheid zojuist een Energieakkkoord heeft afgesloten waarin wordt ingezet op duurzame energie (De Energieparadox deel 1 en deel 2)

TNO en een aantal anderen staan hier weer lijnrecht tegenover. Volgens TNO zijn de alternatieven veel schadelijker en zij pleit dan ook voor proefboringen naar schaliegas. “€20 tot €30 miljard aan opbrengsten lijkt me toch wel de moeite waard om er zorgvuldig naar te kijken,” vindt TNO-onderzoeker Rene Peters.

Daarnaast zou schaliegas, net als in de Verenigde Staten, moeten zorgen voor een verdrijving van het gebruik van kolen en daardoor de CO2-uitstoot verlagen. Als we geen schaliegas gaan winnen zullen we op termijn gas moeten gaan importeren uit Rusland. “Een recente studie heeft laten zien dat er meer emissies vrijkomen met het transport van dat gas uit Rusland dan er uit schaliegaswinning in Europa vrij zou komen. Dus het alternatief is ook niet zo aantrekkelijk.”

De 54 hoogleraren met expertise in duurzame technologieën zijn weliswaar tegen Schaliegas, maar hebben zelf ook niet veel zichtbare doorbraken gedemonstreerd. Hoe zou het beeld eruit zien als er nu 54 hoogleraren met expertise in exploratie en productie, boringen, procestechnologie etc. een petitie ondertekenen vóór boringen naar Schaliegas?

And the winner is…

Schaliegas of niet, naar mijn bescheiden mening kunnen wij de chemische industrie hier alleen houden als we kiezen voor grootschalige implementatie van innovatieve technologieën in combinatie met het optimaliseren van het bestaande processen, waardoor drastisch minder energie wordt verbruikt. Op die manier ben je minder afhankelijk van de gasprijzen dan in landen waar niet naar de efficiëntie wordt gekeken omdat de grondstof toch goedkoop is. Dit houdt een keer op zou je zeggen. De vraag is alleen wanneer?

Ik merk dat ik na het schrijven van deze blog nog steeds geen duidelijke voor- of tegen mening over Schaliegas heb. Ik blijf nog steeds heel nieuwsgierig naar het rapport van de overheid. Op 12 november 2013, zal ik het congres “De opmars van Schaliegas & Olie” georganiseerd door de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) bijwonen en hoop daar de antwoorden op mijn vragen te vinden.

Wordt vervolgd…

3 antwoorden
 1. Fred van Hessen
  Fred van Hessen zegt:

  Er is nogal wat verschil tussen de VS en ons land: bevolkingsdichtheid en bodemgesteldheid zijn slechts twee factoren.
  In economische zin: Laten we de amerikanen alsjeblieft door laten gaan met boren en hun goedkope gas gebruiken als grondstof voor reforming in plaats van nafta. Dit levert hun goedkopere benzine op, maar zonder BTX als bijproduct. Hierdoor stijgen de prijzen van BTX (tijdelijk) wat ons een ‘window of opportunity’ geeft voor de procesontwikkeling om deze stoffen uit bijvoorbeeld lignine te produceren.

  Beantwoorden
  • Enrico
   Enrico zegt:

   Beste Fred,

   Ik weet niet of het Schaliegas in de VS alleen de benzinemarkt revolutionair heeft gewijzigd, maar het heeft de VS in ieder geval zonder twijfel een impuls voor de economie gegeven. Of dat idd in Nederland (en Europa) op vergelijkbare schaal kan gebeuren moet nog maar blijken. Zoals ik ook in mijn blog schrijf ben ik zelf ook nog niet overtuigd of we in Nederland naar Schaliegas moeten boren. Eerst maar even de rapportage afwachten.

   Enrico

   Beantwoorden
 2. Peter
  Peter zegt:

  Schaliegas staat ter discussie. Een zorgvuldige afweging is belangrijk omdat daarmee eventuele effecten en schade van te voren in kaart kunnen worden gebracht. Er zijn echter nog verschillende andere oplossingen voor het energievraagstuk voor Nederland. Een beter milieu start bij jezelf.
  Donderdag 12 september 2013 is de dag van de duurzaamheid. Het is belangrijk dat huishoudens energiezuinig worden dat bespaard geld. Fossiele brandstoffen kunnen door een terugloop in energieverbruik ook langer worden benut. Duurzaamheid is de sleutel voor de toekomst. Nederland loopt op dit gebied al ruim achter op Duitsland. Op de beslissingen van de overheid hebben we geen invloed. Wel op ons eigen energieverbruik.
  Daarvoor is deze speciale cursus ontwikkelt.
  Hoe maak ik mijn huis energiezuinig
  Met de tips uit deze cursus kun je jouw huis verduurzamen en daarmee bijdragen aan een vermindering van de Co2 uitstoot.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *