10 Tips voor startende ondernemers: Op 6…

 

Moed

Als je wilt ondernemen heb je moed nodig. Het is immers niet zomaar iets, maar een weloverwogen keuze die je maakt. Voor ondernemen heb je niet alleen moed nodig, maar ondernemen is moed, of beter MOED:

MOED 

Maatschappelijke betrokkenheid, geëngageerd, verantwoordelijk. Er zijn eigenlijk 2 rollen waarin je je kan plaatsen. De slachtofferrol en de verantwoordelijkheidsrol. De eerste groep, waar er de meeste van zijn, zijn de mensen die voornamelijk praten over alles waar zij zelf geen invloed op uit kunnen oefenen: de economische crisis, de regering, klimaatverandering en het weer bijvoorbeeld.
De tweede rol is weggelegd voor mensen die het niet bij afwachten laten. Deze rol is bij uitstek geschikt voor ondernemers. Jij kan met jouw product of dienst waarde toevoegen of een verandering in gang zetten, hoe klein dit soms misschien ook lijkt. In mijn specifieke geval: natuurlijk kan ik er in mijn eentje niet voor zorgen dat het dreigende tekort aan technici verdwijnt, maar ik probeer wel op mijn manier het vak procestechnologie onder een breed publiek onder de aandacht te brengen. Ook kan ik niet eigenhandig de koolstofdioxide uitstoot van Nederland omlaag halen, maar zet ik me wel actief in om samen met bedrijven die dat wel willen, dat op bedrijfsniveau wel voor elkaar te krijgen door de processen te optimaliseren. Ik vind dat je als ondernemer allereerst moet bedenken wat je kunt doen voor de maatschappij. Wat is je visie en wat is de bijbehorende missie om daar te komen. Klinkt idealistisch en dat is het ook, maar het is wel de ziel van je bedrijf. Daar mag je best wel even bij stilstaan voordat je begint.

Onafhankelijkheid, vrijheid. Veel ondernemers zullen dit antwoorden als je aan ze vraagt waarom ze ondernemer zijn geworden. Niet (meer) voor een baas willen werken, maar zelf bepalen wat je wilt doen. Heerlijk toch?

Energie! passie, vuur. Je richten op het vak waar je hart ligt, wat je leuk vindt om te doen. Bij een bedrijf wordt door andere mensen bepaald op welke afdeling je terechtkomt en wat je loopbaanpad wordt. Verder ben je, in ieder geval bij grote bedrijven, een radartje in het geheel en dat is het. Bij ondernemen kun je meerdere dingen doen die je leuk vindt. Je moet ook wel, want heel veel zal je toch zelf moeten uitzoeken. Je zal merken dat dit je energie geeft en dat je daarmee groeit, vooral in je persoonlijke ontwikkeling.

Doekoe (geld): Indien je in loondienst werkt bepalen andere mensen voor jou wat je maximaal verdient. Dit is strak vastgelegd in salarisschalen. Met ondernemen heb je dat volledig zelf in de hand: echt. Let wel: Ik zeg niet dat iedere ondernemer rijk of zelfs schatrijk wordt, maar ik zeg wel dat het volledig aan jezelf ligt waar het plafond zit. Als ondernemer heb je ook de mogelijkheid om passief inkomen te creëren wat vrijwel onmogelijk is als je in loondienst bent. Bij passief inkomen lever je eerst een inspanning waarbij inkomsten later “vanzelf” binnenkomen, zoals de royalties die een artiest op een liedje ontvangt.

Welke van deze elementen is het belangrijkste?

Neem de .com bedrijven uit de jaren ’90; die verdienden in korte tijd heel veel geld, maar waren het zo mogelijk in nog weer kortere tijd kwijt. Waarom? De meeste van die “ondernemers” misten het eerste element: visie. Het bleek een zeepbel die met een speldprik kapot geprikt werd.

Als je je voornamelijk bezighoudt met ondernemen omdat je het leuk vindt en omdat je onafhankelijk wilt zijn noem je dat een…hobby. Ook leuk, maar dan kan je beter in loondienst gaan of blijven en dit ernaast doen.

Het belangrijkste is dat al deze vier elementen in je bedrijfs-DNA aanwezig zijn en in balans zijn. Volgens mij is dat het geheime recept voor een succesvolle onderneming.

Balans

2 antwoorden
  • Enrico
   Enrico zegt:

   Hoi Leni,

   Bedankt voor je reactie. Die laatste “D” komt later nog aan bod in een andere blog. Dus blijf het maar volgen. MOED is meer bedoeld om alle ingrediënten samen te vatten die voor goed ondernemerschap nodig zijn.

   Groeten Enrico

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *