Hoezo niet Sexy?

 

Waarom, zeg me waarom?

Inmiddels zal het je niet ontgaan zijn dat de ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgebouwd in de chemische technologie/procestechnologie graag met je wil delen. Niet uitsluitend met mijn vakbroeders en -zusters, maar juist met een veel breder publiek. De vraag is: Waarom?

De meeste materialen, producten en onderdelen van producten (inclusief energie), worden gemaakt in de procesindustrie, het domein van de procestechnoloog. Dat is dan ook de plek waar je het verschil kunt maken”
. Deze uitspraak van Prof.Dr. Sascha Kersten van de Universiteit Twente verwoordt de eerste reden. Procestechnologie is één van de belangrijkste, zo niet het belangrijkste vakgebied om toekomstige maatschappelijke vraagstukken als grondstof- en energieschaarste het hoofd te bieden. De vraag naar energie en grondstoffen zal alleen maar toenemen door de alsmaar toenemende wereldbevolking en de toename van de welvaart. Daarbij vloeit er steeds meer kennis uit de sector weg door de babyboomers die met pensioen gaan en die onvoldoende wordt gecompenseerd door de instroom van jong talent aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

En dat is dan ook de tweede reden: techniek, en misschien chemische techniek nog wel in het bijzonder, kampt met een imagoprobleem. Techniekstudies zijn moeilijk en waarom zou je zo’n moeilijke studierichting kiezen als je ook wat gemakkelijkers kunt kiezen? Volgens buitenstaanders klinkt het ook niet echt sexy.

Zoals ik ook al met mijn blogs beoog, vond ik het nu tijd om mijn ambitie weer een treetje hoger te tillen. Ik heb een e-book geschreven waarin ik het vakgebied op een begrijpelijke manier voor het voetlicht wil brengen.

Wat spookt een process engineer uit?

Ontmoet Charlie Brown, een coole process engineer, die je zal meesleuren in de passie voor zijn vak en niet alleen zijn sexy vrouw, maar ook jou of de mensen om je heen proberen uit te leggen hoe dit allemaal werkt. Charlie zal een terugkerende gast zijn in mijn blogserie, als er weer eens iets lastigs uit de procestechnologie uitgelegd dient te worden. Charlie is dan het prototype Nerd 2.0, dus dat zou geen probleem moeten zijn.

Ik had in eerste instantie een heel andere titel voor mijn boek in gedachten, maar toen iemand mij inderdaad zei dat hij procestechnologie niet echt sexy vond klinken had ik de titel te pakken. Dat is het ondernemende deel in mij: wat anderen als een bedreiging zien, zie ik als een kans.

Het is aan jou

Indien je ook de geheimen van de procestechnologie wilt ontdekken, schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang GRATIS een exemplaar van het e-book: Hoezo niet Sexy?

Laat via de commentaarvelden hieronder weten wat je ervan vindt of neem direct contact met me op als je vragen of opmerkingen hebt, want ik ben erg benieuwd. Ik sta open voor suggesties en verbeteringen en niet te vergeten: druk op de “like” knop als je het waardeert .

6 antwoorden
 1. Richard Stadt
  Richard Stadt zegt:

  Top, leuk om te zien dat je jezelf steeds uitdaagd en je ambities vorm geeft. Ditmaal in een mooi stuk leesvoer wat het zeker op het voorbereidend onderwijs goed zou doen om jongeren geïnteresseerd
  te krijgen voor de techniek.

  Succes en ben benieuwd naar je volgende “verrassing”

  Groet ….. Richard stadt

  Beantwoorden
 2. Leo te Braake
  Leo te Braake zegt:

  POrocestechniek voor dummies: hier heb ik heel mijn leven behoefte aan gehad, als mijn vrouw glazig begon te kijken bij mijn werkverhalen.
  Toen mijn dochter procestechniek deed (1 jaar), kon ze er wèl over praten voor leken. Dat stak…

  Beantwoorden
 3. Tiebo Jacobs
  Tiebo Jacobs zegt:

  Zoals reeds wordt gesteld is dit een e-book dat op een verplichte leeslijst zou moeten staan in het voortgezet onderwijs om op een laagdrempelige wijze kennis te maken met deze bijzondere en intrigerende wereld dat zich nog vaak onbegrepen laat door onwetendheid.

  Beantwoorden
 4. Arno de Lange
  Arno de Lange zegt:

  Ik ben a-technisch en had weinig interesse in alles wat met techniek te maken heeft. Het moet gewoon allemaal werken en hoe dat het werkt, vond ik nit boeiend..Jouw boek met aansprekende omslag, pakkende titel en niet op de minste plaats vawege de laagdrempelige, praktische en prikkelende schrijfstijl heeft daar verandering in gebracht. Zo motiveer je mensen. Met simpele voorbeelden uit de praktijk opbouwen naar steeds een hogere trap op de ladder. Ik kijk uit naar een deel 2 en 3.

  Beantwoorden
  • Enrico
   Enrico zegt:

   Allemaal bedankt voor je positieve feedback. Het geeft mij in ieder geval het gevoel dat ik in de goede richting bezig ben. Dit geeft me weer inspiratie en energie om hiermee verder aan de slag te gaan. Ik bruis weer van de ideeën.

   Enrico

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *