10 Tips voor startende ondernemers: Op 9…

 

Plan & stuur bij

Begin voor jezelf eens na te denken waarom je zelfstandig zou willen worden en schrijf het op. Je gaat een plan maken, een ondernemingsplan, business plan, zo je wilt. Op de vraag waarvoor je een ondernemingsplan schrijft zullen de meeste denken: voor de bank. Een ondernemingsplan schrijf je echter vooral voor jezelf. Er zijn bijvoorbeeld bij de Kamer van Koophandel standaard sjablonen beschikbaar die je kunt gebruiken. Het gaat er vooral om dat je aan alles denkt voor je de definitieve beslissing neemt.

I have a dream…

Ga vooral niet ondernemen om (alleen maar) rijk te worden. Als dit de voornaamste drijfveer is, zou ik het vooral niet doen. Kijk naar de jaren 90, de internethype. Als je maar een .com bedrijf oprichtte werd je rijk. Hoe meer verlies je draaide, hoe beter het was. Dit was echter van korte duur zoals de geschiedenis heeft uitgewezen. Voor de meeste bedrijven uit die tijd gold dat ze geen winst maakten en ook nooit konden maken. Logisch want er zat geen bezieling in en geen visie achter, er werd geen droom nagestreefd. De ondernemingen die dat wel hadden overleefden en groeiden wel door.

Ik heb een achtergrond in de chemische technologie en in mijn visie gaan dit soort bedrijven hun focus verleggen naar kleinschaligere projecten. Deze projecten worden gedreven door veranderende wetgeving, steeds scherpere milieu- en veiligheidseisen en het optimaliseren van bestaande installaties om de levensduur te verlengen en het energie- en grondstoffenverbruik te optimaliseren. Ik geloof dat ik met mijn bedrijf en mijn netwerk een maatwerk projectteam kan samenstellen dat heel specifiek dit soort projecten voor klanten kan uitvoeren. Beter dan de standaardoplossingen die tot nu toe worden geboden. Een maatkostuum versus een confectiepak. Dit past in mijn visie van een moderne economie. Of het ook zo gaat lopen weet niemand, maar ik geloof erin. Ik geloof er zoveel in dat ik de keus heb gemaakt om de handen uit de mouwen te steken en hiermee aan de slag te gaan.

De weg is nooit recht…

Maar denk niet dat het exact zo gaat verlopen als je in je ondernemingsplan omschrijft. Het is hooguit een houvast. Ik weet nog goed dat ik de eerste dag dat ik zelfstandig was een lijst opstelde van zaken die ik ging doen. Ik dacht dat het een hele lijst was, maar was daar echter binnen een uur doorheen. Zaak dus, om bij te sturen. Je zult op je reis zaken tegenkomen die je toch maar niet gaat doen omdat ze niet werken en dingen die je juist wel gaat doen omdat je daar mogelijkheden ziet ontstaan. Het is de essentie van goed ondernemerschap: het bijsturen en inspelen op veranderende condities. Kijk naar de Free Record Shop (FRS). Zoals de naam doet suggereren (ik heb het niet gecheckt) kreeg je een gratis plaat als je er een aantal had gekocht, al dan niet gespaard door stempeltjes op een kaart. In de jaren ’80 waarschijnlijk vrij uniek en een gouden formule. In het CD tijdperk kon deze filosofie worden vastgehouden. De wereld om hun heen veranderde echter in rap tempo. Tegenwoordig koopt bijna niemand meer een CD maar gaat alles via internet. Ze hebben dit te laat ingezien waardoor het momenteel niet zo heel goed gaat met de FRS. Er wordt door diverse mensen gezegd dat zakendoen anno nu nooit meer zo zal worden als in het verleden. Ik zie het als een voordeel dat ik niet weet hoe het in het verleden ging en me nu dus al moet richten op het ondernemen van nu en de toekomst. Dat geldt zeker voor jou als je nog moet beginnen.

Ik reed vorige week door de polder en zag een kaarsrechte vlakke weg voor me. Toen ik er een tijdje op reed zag ik ineens dat er een bocht in kwam, dat was aan het begin van de weg niet te zien. Als ik niet zou bijsturen zou ik rechtdoor gaan en in het gunstigste geval in het weiland terecht gekomen zijn. Begin gewoon met je plan, houd je ogen en oren goed open onderweg en stuur op tijd bij, dan kan het niet misgaan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *