Wie het verschil niet kent tussen een ondernemer en een manager is geen van beiden: Tips voor (startende) ondernemers (deel 2)

Enige tijd geleden heb ik het verschil uitgelegd in mijn ogen tussen waarde creëren en kosten reduceren en heb ik de nadruk gelegd op het ondernemerschap. Natuurlijk besef ik me terdege dat beiden moeten gebeuren om een onderneming gezond te houden, maar ik denk dat de bodem van kostenreducties in zicht is en dat bedrijven zich meer op het creëren moeten richten. Philips krijgt in het algemeen kritiek op de marketingstrategie, maar wat dat betreft was (is?) Philips een echte onderneming. Kun je je het tijdperk nog voorstellen van voor de CD? Er was in de jaren ‘80 echt niemand op straat die tegen iemand anders zei: “Ik wordt doodziek van de zwarte grammofoonplaat, die kraakt, gevoelig is voor stof, die je na een half uur om moet draaien. Nee ik zoek iets dat een diameter heeft van ongeveer 12 cm, een dikte van 1,2 mm, zilverkleurig, ongevoelig voor krassen en digitaal gesampled geluid met een frequentie van 44,1 kHz bevat”. Nee, die vraag was er niet, maar de behoefte was er kennelijk wel en de onderneming Philips heeft er een wereldsucces van gemaakt.

Kantelpunt

In mijn visie staan we op een kantelpunt. Er gaat een nieuwe tijd aanbreken: voor werknemers in het algemeen, maar specifieker nog voor technische beroepen. Door de vergrijzing in combinatie met de lage instroom in technische studies (ook niet bevorderd door eerdere kabinetsplannen om langstudeerders en Universiteiten te beboeten bij langere studies, die technische zware studies doorgaans zijn. Hoewel er laatst weer juist berichten waren om technische studies gratis te maken) ontstaat er in de nabije toekomst een chronisch tekort aan technische arbeidskrachten die zich niet willen binden aan één werkgever, maar elkaar juist opzoeken om gezamenlijk in tijdelijke combinaties aan projecten te werken. Deze moderne economie zal zich gaan vormen tot netwerkeconomie, waar zelfstandige ondernemers zich prima in thuis voelen.
De moderne werknemer wil ook meer grip op zijn eigen carrière en wil niet dat zijn carrière pad voor hem of haar wordt uitgestippeld.

En misschien nog wel het allerbelangrijkste argument, het heeft mijn ogen in ieder geval geopend, is het feit dat grote bedrijven en zelfs de ultieme zekerheidsfabriek, de overheid, in de huidige tijd een schijnzekerheid blijkt te zijn. Ik heb in ieder geval aan den lijve ondervonden wat het betekent om bij een bedrijf te werken dat op het punt stond om kopje onder te gaan. Iets wat ik nooit heb zien aankomen. Dat argument vervalt dus als het gaat om een zekere carrière voor de langere termijn.

De ultieme uitdaging

Alle bovenstaande elementen spelen mee in de keuze om het zelfstandig ondernemerschap aan te gaan en hebben mij doen besluiten om deze ultieme uitdaging aan te gaan.

01-08-2012 zitten mijn eerste 3 jaren als ondernemer erop en het leek me leuk en nuttig om mijn ervaringen gedurende die eerste jaren te delen met aspirant ondernemers. Tips en Tricks om in ieder geval heelhuids door het eerste jaar heen te komen.

Het eerste jaar is meteen het meest spannende, want alles is nieuw. De opvolgende jaren bevatten natuurlijk ook genoeg uitdagingen, maar het eerste jaar maak je dingen mee, die je…voor het eerst meemaakt. Dat zijn leuke dingen en minder leuke dingen, maar dat is dynamiek die het ondernemerschap inherent met zich meebrengt. Ik heb een top 10 samengesteld van punten die ik belangrijk vond en nog steeds vind, waar ik anderen voor wil behoeden of juist wil aanmoedigen, kortom ik heb mijn ervaringen samengevat in een serie blogs.

Ik hoop met dit openhartige persoonlijke verhaal anderen te kunnen overtuigen om ook dit fantastische avontuur aan te gaan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief of abonneer je op de blog als je hiervan op de hoogte wilt blijven.

2 antwoorden
  • Enrico
   Enrico zegt:

   Hoi Adriana,

   Leuk dat je het interessant vindt en bedankt voor je reactie. Door een update van de site was de opmaak weggevallen. Ik heb de blog weer even opgepoetst, ziet er nu weer goed uit. Het is inderdaad zo dat ik een serie blogs van 10 stuks (top 10) ga plaatsen over dit onderwerp. Daarna zullen er ongetwijfeld meer volgen, want ik ben inmiddels weer wat wijzer.wink

   Vriendelijke groet,

   Enrico Lammers

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *