De nerd 2.0

Het is tijd dat het stoffige imago van de techniek en technologie (de kennis van de techniek) eens grondig onder handen genomen gaat worden. De meeste mensen (en politici) zijn er inmiddels van overtuigd dat er de komende jaren een schreeuwend tekort gaat ontstaan aan goede techneuten. Het goede nieuws is dat het imago van de techneut langzaam maar zeker de goede kant opgaat. In de jaren ’80 had je nerds, zoals je een nerd voorstelt: Chriet Titulaer-achtige types met letterlijk een stoffig jasje aan en communicatieve vaardigheden van een natte dweil, waar jongeren nou niet 1-2-3 mee geïdentificeerd wilden worden. Sinds enige tijd is er echter een stille revolutie gaande op het gebied van het nerd imago. Uit het niets was daar ineens de oppernerd nieuwe stijl: Steve Jobs.

Het is tijd dat het stoffige imago van de techniek en technologie (de kennis van de techniek) eens grondig onder handen genomen gaat worden. De meeste mensen (en politici) zijn er inmiddels van overtuigd dat er de komende jaren een schreeuwend tekort gaat ontstaan aan goede techneuten. Het goede nieuws is dat het imago van de techneut langzaam maar zeker de goede kant opgaat. Natuurlijk bestaat Jobs al veel langer, maar sinds de introductie van, ik denk de iPhone, kreeg hij een steeds grotere groep volgers die elke keer weer reikhalzend naar zijn Keynotes uitkeken en aan zijn lippen hingen als er weer eens een nieuw product werd geïntroduceerd (There is one more thing….). De nerd 2.0 is welbespraakt en cool (je kan niet ontkennen dat Steve met zijn zwarte coltruien, gympen en spijkerbroek en ook nog af en toe roepend: “Isn’t this cool?” een heel andere uitstraling had dan Chriet). Hij weet technologie op een leuke manier te presenteren en mensen geboeid te houden. En niet onbelangrijk: hij beschikt over een gezonde dosis humor. Want met humor hou je mensen geboeid.

Nerd 2.0

De media begint dit ook te zien met vooroplopend: De Wereld Draait Door, waar Alexander Klöpping een graag geziene gast is die de nieuwste Apps komt uitleggen op een manier die, zoals hij zelf zegt, zijn moeder ook begrijpt. Ook op het gebied van de natuurkunde worden in die richting grote stappen gemaakt. In hetzelfde programma verschijnt daar ook regelmatig Diederik Jekel, op dezelfde leest geschoeid. Hij heeft het begrip Begrijpbaar geïntroduceerd: een combinatie van begrijpelijk en grijpbaar. Boeiend om naar te luisteren en te kijken, met een glimlach op je gezicht.

De nerd 2.0 is cool, communicatief vaardig, kan technologie op een begrijpelijke manier uitleggen en heeft humor

Op het gebied van de chemie ken ik zulke nerds 2.0 eigenlijk nog niet. Ik heb mijzelf dan ook als doel gesteld om mijn eigen vakgebied, Chemische Technologie, een meer sexy uitstraling te gaan geven. Een belangrijke stap, om jongeren interesse in de techniek, en in mijn geval dan in de Chemische Techniek, te laten krijgen. Een bijzonder project waar ik onlangs aan heb mogen meewerken helpt daar zeker bij. Er is mij gevraagd of ik mee wilde werken aan een technologische haalbaarheidsstudie voor een bemande missie naar de planeet Mars in 2023. Er is daarbij een stuk Chemische Technologie nodig om leven voor de mensen die daarnaartoe gaan mogelijk te maken. Denk aan het produceren van zuurstof en water en het zuiveren van de (uitgeademde) lucht van de astronauten en het verontreinigde water uit de leefomgeving (de zogenaamde Habitat). Ik ben graag bereid om hier eens een lezing over te komen geven op scholen of andere instellingen op open dagen of wat dan ook. In ieder geval waar jongeren nog beïnvloed kunnen worden om zo’n cool vakgebied als Chemische Technologie te kiezen. Als iemand me daarbij kan helpen, neem dan gerust contact met me op.

P.S. Er zijn onlangs twee artikelen over dit bijzondere project in vakbladen verschenen die je  kunt lezen onder publicaties

6 antwoorden
 1. Gerard van Koten
  Gerard van Koten zegt:

  Mooi initiatief. Heel belangrijk lijkt mij dat deze vernieuwde, jonge nerd uitstraling ook in de lesstof van de scholen gaat doordringen. Immers, verliezen we daar niet veel enthousiasme van jongeren voor het vak?
  Veel succes,
  Gerard

  Beantwoorden
 2. Jolanda
  Jolanda zegt:

  Explorerende houding al jong stimuleren vanaf groep 1 op de basisschool!
  Inderdaad raken we nu dat enthousiasme kwijt, Gerard. Een gemiste kans…hou de verwondering vast.

  Beantwoorden
 3. Norman
  Norman zegt:

  Hey Enrico ,

  Ik zou inderdaad in eerste instantie op scholen aan de gang gaan om dat te promoten op de LTS van deze tijd en kijken of je een opendag kan organiseren
  Op een van de plants waar je contact mee heb.

  Succes norman
  Heb je nog een uitnodiging gehad voor de opening van ons nieuwe kantoor

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *